Akıllı Tarım Teknolojileri
Hızla gelişen teknolojiyle birlikte bürokrasinin azalması ve hızlanması için bilgi teknolojileri sayesinde bilgiye kolay ulaşım imkânı sağlanmalıdır. Bilgi ve iletişim teknolojileri ile işgücü, zaman ve maliyetleri azaltması, üretim planlaması, denetleme, koruma vb. faaliyetlerde uzaktan algılama teknolojilerinin kullanılması, iklim verilerinden üretimde faydalanılmasından yararlanılabilir. Bununla beraber bilgi teknolojilerinin tarım sektöründe çok az kullanılmasının önünde engel teşkil eden siber güvenlik tehditlerinin artması, sektörde teknoloji transferinin yeterli düzeyde olmaması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yüksek maliyeti nedeniyle kullanımlarının az olması dezavantajlarımızdır.
Bu nedenle, öncelikle bilişim altyapısının, bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve e-Devlet üzerinden verilen hizmet sayısının artırılması, karar destek sistemlerinin geliştirilmesi, Tarım 4.0 uygulamalarının ulaşılabilir hale getirilerek yaygınlaştırılması, coğrafi bilgi sistemleri ile uydu görüntülerinin işlenmesi, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, erken uyarı sistemi (sel, yangın, afet), UGİP (Uydudan izleme), Tarımsal üretim ve kayıt sistemi ile Tarım bilgi sisteminin (TBS) öncelikle ulaşılabilir ve yaygın hale getirilmesi lazımdır.
Akıllı tarım uygulamalarına geçiş
Tarım sektöründe ürün doğrulama, rekolte tahmini, yapay zekâ, coğrafi bilgi sistemleri gibi teknolojik gelişmelerin kullanımı ile akıllı tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır. Üretim planlamasına yönelik yapay zekâ uygulamaları geliştirilerek israf ve ekonomik kayıpların ve spekülasyonların önüne geçilebilecektir. İklim değişikliğiyle uyumlu modern ve ortak makine kullanımı yaygınlaştırılmalı ve üretim planlamasına yönelik yapay zekâ uygulamaları geliştirilmelidir. Tarımda dijital dönüşüm üretimin her aşaması için gerçekleştirilmelidir. Yapay zekâ ve coğrafi görüntüleme sistemlerinden üretim planlaması ve stratejik ürünlerde arz açığını kapatmaya yönelik sözleşmeli üretim vb. modellerde planlama ve kontrol faaliyetlerinde yapay zekâ ve uydu görüntüleme sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
Dijital Dönüşüm Projeleri
Türkiye’nin e-Devlet’ten dijital devlete geçişi aşamasında yeni Dijital Devlet Stratejisi çalışmalarına Tarım Bakanlığı da aktif olarak katılım sağlamıştır. Bu sayede tarımın dijitalleşmesi konusundaki projelere........
© Risale Haber
visit website