menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prof. Muhsin Abdülhamid: Risale-i Nurlar Ölmezliğini, Kur'an ve Sünnete Ayinedârlığından Alır

11 1
06.03.2024

Daha önceki bir yazımızda da anlatmaya çalışmıştık. Özellikle yaz aylarında, Orta Doğulu Müslüman kardeşlerimizi Trabzon'da misafir ediyoruz. Trabzon'da Uzungöl, Rize'de Ayder ve yine Karadeniz'in bazı yaylaları, onlar için birer cazibe merkezi haline geldi. Biz de bu kardeşlerimizi, Nurlarla buluşturmak adına ne yapabiliriz diye istişarelerde bulunmuştuk. Civar illerden, özellikle Arapça bilen arkadaşlardan yardım aldık ve onların da teşvikleriyle Uzungöl'de bir adres ve kitap teşhirine mekân olması için, bir karavana (seyyar dersane) aldık. Böylece bir nevi seyyar dersane dönemi başlamış oldu. Hem Trabzon'dan hem de Arapça bilen diğer arkadaşlardan o mekânda kalıp her akşam bazen kırk kişiyi bulan bir cemaatle, yakın bir camide Nurlardan Arapça dersler yapıldı.

Aslında bu hizmetlerin başlangıcı, daha önce Trabzon'a gelip Arapları Nurlarla buluşturan "Eğer Uzungöl'de böyle bir mekân olursa, ben de gelip kalır ve hizmet ederim." diyerek bize fikir verip şevk veren Mekkeli Profesör Abdülrezzak Hocamız olmuştu. Gerçekten şevkli ve ârif bir insan olan hocamıza "Sen bu kadar kütüb-ü İslâmiye okumuşsun, Risale-i Nurlarda ne buldun ki bu eserleri ısrarla okuyor ve tavsiye ediyorsun?" sorusunu sormuştum. Hocamız bu fakire unutamayacağım "Üstaz Habip, ben bu kadar eser okudum, fakat İslamiyetin hakikatini Risale-i Nurlardan öğrendim." cevabını vermişti.

Bütün bunları yazmamıza, kütüphanemde duran ve yazısından ancak şimdi haberdar olduğum profesör ve tefsir âlimi ve Arap dünyasının yakından tanıyıp takip ettiğini öğrendiğim Muhsin Abdülhamid'in başlıkta ismini verdiğim yazısındaki çok önemli tespitleri vesile oldu. Muhsin Abdülhamid Hocamız, Nurlardan yine Iraklı âlim ve mütercim nur talebesi İhsan Kasım Salihî âbinin çevirilerinden hakkıyla haberdar olmuş ve okumuş. Bir beyanatında "Ben Nurları tanımasaydım, intihar eylemcisi olurdum." diyor. Yine tefsir çalışmaları sırasında, birçok tefsirin özetini de yaptığından olacak ki Risale-i Nurları da özetlemeye niyet etmiş. Altı bin sayfayı altı yüz sayfaya indireceğim, demiş. Bu niyetini İhsan Kasım abiye açınca İhsan abi ona "Bir dene bakalım ama zor olur." demiş. Nurları bu niyetle baştan sona tekrar okumaya başlayınca, Risale-i Nurların özetlenemeyeceğini anlamış. Çünkü bir........

© Risale Haber


Get it on Google Play