menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Malûm Günah ve Yasak Ağaçlar

5 1
28.06.2024

Risale-i Nurların çoğu yerinde olduğu gibi, mesela Birinci Lem'a'da Yunus Aleyhisselam; İkinci Lem'a'da ise, Eyüp Aleyhisselam kıssaları üzerinde birer manifesto niteliğinde değerlendirmeler yapılıyor. Üstad bizi, o peygamberlerin zamanına değil de sanki onları bu zamana getiriyor ve Kur'an'da anlatılan diğer peygamber kıssaları gibi, bu kıssaların bu asra verdikleri dersi ya da onlardan bizim alacağımız hisseleri orijinal şekilde anlatıyor. Bunları anlatırken, birtakım ilaveler ile anlatılan kıssaların teferruatında bizi gezdirmeden yapıyor bunu. O kıssaların Kur'an'da verilen hulâsası ile bunu başarıyor.

Birinci Lem'a'da, Yunus Aleyhisselam anlatılırken, onu çevreleyen "gece, dalgalı deniz ve balık" üçlüsüne karşı ona medet verip onu sahil-i selamete çıkarabilecek ancak bu üçlüye hükmeden bir Zât olabilirdi. Çünkü esbab, bilkülliye sukut etmişti. Dünya hikmetinde her şey, bir sebeple yaratılıyordu. Ama burada, sebepler de tükenmişti. Sebeplerin tükendiğini gören Yunus Aleyhisselam, nazarını bütün sebeplerin sahibine çevirmiş; böylece hâlisâne yaptığı dua kabul görmüş, balık bir denizaltı gemisi suretine çevrilmişti.

İşte biz de istikbal karanlığında, zamanın saniye dalgaları içerisindeyiz her daim. Daha da vahimi hayat-ı ebediyemizi mahvetmek, bizi her an yutmaya hazır nefis balığıyla karşı karşıyayız. Yani her an, Yunus Aleyhisselam'dan daha tehlikeli bir durum ile karşı karşıyayız. Onun imdadına koşan merhamete, ondan daha çok muhtacız. Bunun ne kadar farkındayız? Bu farkındalığı sağlamaya ve bu kıssanın bize verdiği onlarca mesajdan belki en önemlisi, nazarlara sunuluyor Birinci Lem'a'da.

Değerli yazar Yusuf Kaplan Beyin tam bir isabetle "İslam tarihinde Asr-ı Saadetten sonra böyle bir metin yazılmamıştır." tespitiyle tanıtmaya çalıştığı İkinci Lem'a'da ise, yine bir peygamber kıssası Eyüp Aleyhisselam ele alınıyor. Musibetlere Müslümanca bakış, bir Müslüman için asıl derdin ne olduğu, kötülük probleminin aslında ne olduğu gibi hayatî meselelerin yanında; özellikle Birinci Nüktenin baştan sona izah ettiği insanı küfre götüren günah psikolojisinin vahim neticelerinin mutlaka tekrar tekrar okunması gerekiyor. Tekrar tekrar diyorum, çünkü bu gibi ilimler, gıda gibidir; meyve değildir. Bunları hava ve su gibi her an almaya, marifetimizi yenilemeye ihtiyacımız var. Özellikle İkinci Lem'a hayatı, iniş çıkışlarıyla bize yeniden okuyor, okutuyor, bizi Kur'an........

© Risale Haber


Get it on Google Play