Kur'an'ın Özeti, Edeb
Geçenlerde çok değerli bir hocamızı dinliyorum. Konuşmasında "Kur'an'ı bir kelimeyle özetlersek, o kelime ne olurdu?" diye sordu muhataplarına. Çoğu, bir kelime söyledi ama hocamız "Kur'an'ı bir kelime ile özetlersek, edeb kelimesini tercih ederiz." diye kendi sualini kendisi cevapladı.
Gerçekten öyle değil mi? Edebi, biraz haddini hududunu, hukukunu bilmek; biraz da âdâb-ı muaşerette ölçü olarak ele alırsak, edebin içinde çok şey olduğunu görürüz.
Yine, dine karşı edep, Allah'a karşı edep, meleklere karşı edep, anaya babaya, dosta, arkadaşa, akrabaya, hatta vatana, millete, daha da ilerletelim, insanlığa karşı edep de edeb dairesi içerisinde.
Hepsi önemli ama bunların içinde dine karşı edep ayrı bir dikkati, eğitimi, daha da önemlisi seviyeyi istiyor gerçekten. Konuştuğu dört cümleden üçü yanlış ve yanlı, kalan biri de sadece teknik terimleri doğru olan bir hadsiz, ezberlediği, bazıları da müsteşrik kaynaklı yarım yamalak bilgilerle, bütün hayatı edep ve haya örnekleriyle dolu olan İslam Peygamberine(ASM) çirkin yakıştırmalar ima eden konuşmalar yapıyor bu aralar. Felsefenin zihnini felç ettiği bu yaratık, hadsizlik ve edepsizliğini burada da bırakmıyor. İslam hidayet ve tevhid anlayışından habersiz bazı Batılıların, putperestliğe inkılap etmiş Hristiyanlığı doğru din zannedip buna getirdikleri eleştiri ve bazı fikir yürütmelerini, İslam'a, Allah'a yöneltiyor. Hakikat-i hâli bilmeyen, tahkikten habersiz bazıları da bunun bu örümcek ağı niteliğindeki içi boş mantık hokkabazlıklarına takılıyor anlaşılan. Bunlardan hidayetini kaybedenlerin bile olduğunu yakın bir dostum söylemişti bana.
Allah'a karşı edep aklıma geldikçe, bazen titriyor ve bazı gafletli hâllerimden hicap da duyuyorum gerçekten. Allah'a karşı edebi nasıl elde edebiliriz? Her an O'nun........
© Risale Haber
visit website