Göründüğü gibi değil
Günümüzde yalanın, kandırmacanın adı “algı yönetimi” olmuş.
İnsanları yalana inandırabilmek beceri ve başarı sayılıyor sanki.
Her yalanın gönüllü müşterisi de oluyor ki, adı algı olsun yalan olsun fark etmez deyip peşin alıcılar varken üretim ve pazarlama devam eder.
Genelleme yaparak tabloyu karamsar göstermek aynı rüzgârın tesirinde kalıp istemeden de olsa onaylamak sayılır.
“Kâinatta maksud-u bizzat ve küllî ve şümullü olarak yaratılan ancak kemaller, hayırlar, hüsünlerdir. Şerler, kubuhlar, noksanlar ise hüsünlerin, hayırların, kemallerin arasında görülmeyecek kadar dağınık ve cüz'iyet kabîlinden tebeî olarak yaratılmışlardır ki hayırların, hüsünlerin, kemallerin mertebelerini, nevlerini, kısımlarını göstermeye vesile olsunlar ve hakaik-i nisbiyenin vücuduna veya zuhuruna bir mukaddime ve bir vâhid-i kıyasî olsunlar. (İşarat-ül İ'caz 29)
Hayatta hüsün ve kemalat hâkimdir. Şer tebeidir, dolaylıdır.
Güzellikler de vardır. Herkes kötü değildir. Çirkinlikler güzelliklerin bilinmesi ve görünmesine vesiledir.
Sosyal hayatın içinde iyi, güzel insanlar da vardır.
Kültürümüzün değerlerinde dünyanın iyilerin yüzü suyu hürmetine durduğuna inanıyoruz.
Güzel ahlâkın hayata yansımasının güzel örnekleri de zaman içinde haber olmaktadır.
Ancak menfi, olumsuzlukların yaygarası, gürültüsü fazla oluyor. Umum âlem öyle zannediliyor. Gerçek hep öyle değil. Toplumun mayasının, kodlarınun sağlam olduğuna inanıyoruz.
Altın veya para dolu çantayı bulan ve polis aracılığı ile sahibine ulaşmasını temin eden haberler de içimizi serinletiyor.
6 Şubat 2023’te meydana gelen asrın felâketi olarak tarihe geçen depremde yürek yakan acıların yanında “insanlık ölmemiş” dedirten yardımlaşma, dayanışma hikâyelerine de şahit........
© Risale Haber
visit website