CHP’nin Teorisi – I: Bir Mecburiyet Partisi
İkircikli tutumu, Türk siyasal hayatındaki tarihsel konumlanışı ve üstlendiğini iddia ettiği Cumhuriyet’in kurucu partisi misyonu gereği CHP bir mecburiyet partisidir. Hem ana muhalefet konumunu işgal edip hem de bu denli ikircikli, kırılgan ve tepkisel bir şekilde hareket etmek, Türkiye’nin güçlü bir siyasal alternatif yaratmasının önündeki en büyük engeldir.
- ADEM YILMAZ
- 31 Ocak 2024
Hatalarınız sizi tanımlamaya başladığı andan itibaren göz göre göre onları tekrar etmeyi sürdürürsünüz.
Baktığınız her yerde o hataların “doğruluğunu” görmeye başlarsınız.
Güdülenmeleriniz, algılarınız, bilişsel haritanız, hatta olan bitenden ders çıkarma biçiminiz bile hatalarınızda ısrarın birer aşamasına dönüşür.
Siyasal partiler söz konusu olduğunda bu ısrarın kaçınılmaz sonucu sosyal ve siyasal potansiyelin heba edilmesi olacaktır.
Sorun sadece negatif kimliklenme olarak tanımlanan ve kendine özgü bir pozitiflikte ikna etmek yerine karşı olunan lider, görüş, politik yapı özelinde bir tutunum sağlamayı yegâne strateji olarak belirlemek değildir.
Nitekim CHP, 14-28 Mayıs arası dönemde adayının ismini silecek denli bu negatifliği en koyu hâliyle işleyip durdu, sonuç ise malumunuz.
Sorunun asıl olarak ne olduğuna gelince…
CHP’nin sorunu bu negatif kimlikte ısrarı ve onun dışına çıkacak pozitif bir hamle yapma konusunda kalıtsallaşan kapasitesizliğidir.
Öyle ki bir siyasal parti olarak kendini var etme biçimi teorik olarak saptanmalıdır. Çünkü CHP için negatifliğin asli bir izlek hâline gelmesi, onun yapısal ve söylemsel karakterinden ayrı düşünülemez.
Bir Temsil Partisi: Kitleselleşememe Sorunu
CHP uzun süredir tepkisel nitelikteki strateji ve politikaların güdümünde hareket ediyor.
Bakarsanız 14-28 Mayıs arasındaki siyasal savrulmalar, Özgür Özel’in genel başkanlığı gibi hususlar da bu tepkiselliğin yakın dönemli birer göstergesidir.
Tepkiselliğin anlamı, politikalarınızı ya da stratejilerinizi belirlemede her daim başkalarına göre hareket etmenizdir. Rüzgârda savrulan uçurtma misali, kontrol ettiğinizi sandığınız........
© Perspektif
visit website