MİLLİ İKTİSAT VE TASARRUF CEMİYETİ
Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti; yüzyıllarca ihmal edilmiş topraklarda , sıkıntılar içinde kurulan devletimizin, halkı tasarrufa, tutumlu olmaya teşvik etmek amacıyla kurduğu bir cemiyettir.
Cumhuriyet kurulduktan sonra, takip edilecek ekonomik sistem konusunda çok fazla bir seçeneği olmayan devlet, 1929 yılında bütün dünyayı etkileyen ekonomik krizden, en az şekilde etkilenmek için tasarrufa ve devletçiliğe yönelmişti. Ülkede sermayesi olan kişi sayısının parmakla gösterilecek kadar az olması, yatırımlarda devletin öncülük etmesi mecburiyetini ortaya çıkardı.
Cemiyet 14 Aralık 1929 tarihinde Ankara’da kuruldu. Atatürk’ün himayesinde kurulan ve ilk üyesi Atatürk olan cemiyet,yurt genelinde şubeler açtı. Cemiyetin kurucuları bakanlar ve devletin üst bürokratları oldu.Cemiyetin en fazla ilgi çeken kararlarından ikisi Yerli Malı Haftası’nı belirlemesi ve sloganının “Yerli Malı Yurdun Malı, Her Türk Onu Kullanmalı “ olmasıydı.
Ana faaliyet alanları, yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak, tasarruf alışkanlığını geliştirmek ve yurt sevgisi oluşturmak olan cemiyetin kuruluş nizamnamesinde “gaye ve maksadı”, şu şekilde belirtilir:
1. Halkı israfla mücadeleye, hesaplı, tutumlu yaşamaya ve tasarrufa alıştırmak
2.Yerli malları tanıtmak, sevdirmek ve kullandırmak amacıyla 1929’dan itibaren her yıl 12-19 Aralık arasındaki hafta, tüm ülkeyi kapsayan “Tasarruf ve Yerli Malı” haftası olarak kutlanır. Belli başlı büyük şehirlerinde yerli mallar sergisi açılır ve amaca yönelik yayınlar yapılır. Ayrıca yurt dışında açılacak uluslararası sergilere katılarak, sanayi ve zirai ihraç ürünleri tanıtılır.
3.Yerli malların........
© Önce Vatan
visit website