menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

YAŞLILIKTA HAFIZA DAHA HIZLI OLUR!

9 0
05.12.2023

Hangi yaşta olursanız olun herkes belli bir süre de de olsa unutkanlık yaşayabilir. Ama en önemlisi bazı meslek sahipleri vardır ki, görevleri gereği bilgiyi biriktirmezler ve adeta düğmeye basmışçasına silerler. İşte bunu ispatlayan Rus psikolog Bluma Zeigarnik oldu!

Mesela, evini açmak için anahtarı çıkarıyorsun. Kapının kilidini açıp içeri giriyorsun. Sonra birkaç saat sonra anahtarı arıyorsun ve nerede olduğunu merak ediyorsun. Ve onu kapıda bıraktığınızı keşfedersiniz. Ne oldu da bu durumu yaşadınız.

Bunun neden olduğunu anlamak için, bir Rus psikolog olan Bluma Zeigarnik’i dinleyelim. Bir akşam Zeigarnik ve arkadaşları akşam yemeği için bir restorana gittiler. Güzel bir yemek yediler. Bilin bakalım en önemli nokta neydi? Garsonların yaptığı hizmetti. Daha spesifik olarak, garsonların harika bir hafızası vardı. Böylece herkes siparişini verirken, hiçbir şey yazmadan en küçük ayrıntıyı hatırladı. Kimin ne sipariş ettiğini hatırladı. Ve nasıl istediler. Zeigarnik ve arkadaşları, garsonun hafızasına hayran kaldılar.

Yemekten sonra, Zeigarnik ceketini restoranda unuttuğunu fark ettiğinde arabayla geri döndü. Bu yüzden arkasını döndü ve ceketini bulmasına yardım etmekten mutlu olacağını bildiği o cana yakın garsonu aradı. Garsonu bulduğunda yaşadığı dehşeti bir düşünün, garson onu tanımadı bile. Acaba ne oldu da her şeyi aklında tutan garson onu tanımadı?

Bu olay Zeigarnik'i düşündürdü. Ve araştırması, beynimizin nasıl çalışma eğiliminde olduğunu gösterdi. Bir görev tamamlandığında beynimiz sil düğmesine basar. Ve hafızamız silinir. Kısa süreli belleğimiz, bilgiyi saklamak için alanla mücadele eder. Böylece sadece bitmemiş işleri canlı tutar. Ve bir görev tamamlandığı anda sil düğmesine........

© Önce Vatan


Get it on Google Play