menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Varoşta açan kardelenler (2)

8 0
28.12.2023

Aşağı Kovanağzı Caddesinin beyefendisi Mehmet Dikkaya oyuna zaman ayırmak yerine çoğunlukla dersleriyle hemhal olmayı yeğlerdi. Bu gayreti onu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde lisans eğitimine götürdü. İstanbul Üniversitesi’nde Yüksek lisans, Marmara Üniversitesi’nde doktora yaptı, Profesör oldu. Kafkas Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Indiana Üniversitesi’nde TÜBİTAK’ın da desteklediği bir projeyi yönetti. Türkiye ekonomisi, küreselleşme, bölgeselleşme, Avrupa Birliği ve Avrasya’nın Ekonomi Politiği konularında ulusal ve uluslararası çalışmalar yaptı, kitaplar yazdı. Halen Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde görev yapıyor. Mehmet hocanın kızı Yasemin Hanım da Ankara Hukuk Fakültesinden mezun oldu, Avukat cübbesini giyerek hukuk dünyasına katıldı.

Evliya Tekkeli Bayram Ali dedenin oğulları gibi torunları da mektep aşığıydı. Aile, Karaailer Caddesini yurt edinmişti. Alparslan İlkokulu’nun meşhur öğretmenlerinden Ali Yavaş hoca okula gidip gelirken eğri bacak Skoda’sının kasasına öğrencileri doldurur, adeta gönüllü servislik yapardı. “Aman ne büyük risk” dediğinizi duyar gibiyim de başka çare mi vardı o yıllarda? Karda kışta her gün git-gel en az dört kilometre yol teperdik. İvriz Öğretmen Okulu mezunu olan Ali hoca tasavvufi yönü güçlü olan insanlardandı.

Ali hocanın büyük oğlu Bayram Ali Yavaş Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra Konya Vergi Dairesinde İdari ve Mali İşler Müdürlüğü yaptı. Daha sonra Aksaray Üniversitesinde Genel Sekreterlik yaparak emekli oldu. Diğer oğlu Yusuf Ziya Yavaş Mersin Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun olup öğretmenliği seçti. Ailenin üç numaralı evladı Abdülkadir Yavaş Kayseri Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirip öğretmenliğe başladı ve idareci oldu. En küçükleri olan Hamza Yavaş Niğde Üniversitesinde Makine Mühendisliği okudu ve özel sektörde Mühendis olarak görev aldı.

Bayram Ali dedenin diğer oğlu Talip Yavaş Anadolu Üniversitesi iktisat Fakültesi Muhasebe Bölümü mezunuydu ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Döner Sermaye Saymanlığı yaparak emekli oldu.

Talip Hocanın büyük oğlu Bilal Yavaş bir yandan tahsil yaparken diğer yandan da profesyonel futbol oynadı, Konyaspor’da top koşturdu. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunu bitirdikten sonra da öğretmenliğe başladı. Halen Konya Gençlik ve Sor İl Müdürlüğünde Spor Müdürü olarak görev yapıyor. Bilal’in küçüğü Ahmet Yavaş da ağabeyi gibi Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okudu ve halen Vali Necati Çetinkaya Ortaokulunda Beden Eğitimi Öğretmenliği yapıyor.

Bayram Ali dedenin oğullarından Akif Yavaş hoca Konya Yüksek İslam Enstitüsünü bitirerek Konya İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yaparak emekli oldu.

Karaaliler de meskun Kilistralı İbrahim emminin oğlu Mehmet Saatçi, Anadolu Üniversitesi işletme Bölümünü bitirdi ve Konya Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan KOSKİ’de Yazılış Şube Müdürlüğü yapıyor.

Çalmandalı Mümin dede ileri yaşına rağmen uçsuz bucaksız tarlasında çalışıp yeşil ve kırmızılahana üretmekte çok mahirdi. Karaaliler Camiinin imamı olan İhsan hoca da babası gibi bağ bahçe işlerinden geri durmadı. Onun şiire meraklı olan büyük oğlu Mümin Ünlükaçar Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Sınıf Öğretmenliği okudu, aynı fakültede Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı. Öğretmenlikten sonra farklı okullarda Müdür olarak görev aldı. Hayat Boyu Örenme ve Gönülden Dökülen İnciler adlı iki de kitabı yayınlandı.

İhsan Hocanın küçük oğlu Mücahit Ünlükaçar’da Selçuk Üniversitesi Türkçe Öğretmenliğinde okudu. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde Eğitim Programları ve Öğretim alanında Yüksek Lisans yaptı. Öğretmenlikten sonra Müdür yardımcılığına atandı.

Denizköy Sokak’tan arkadaşımız Hüseyin Kömürcü memuriyeti........

© Önce Vatan


Get it on Google Play