Varoşta açan kardelenler (1)
Bizim ev yaptırıp taşındığımız yıllarda uçsuz bucaksız ekin tarlalarından başka envai çeşit ağaçlarla bezeli bağların içinde birbirinden uzak tek katlı kerpiç evler vardı. Hatırımda olan ilk taş evler Taşkıran Sokak’ın kuytusunda sola açılan çıkmaz sokakta kümelenen İyitaşçılar ailesinindi. Bağ sahipleri Kovanağzı’nın yerlileri sayılırdı ve her birinin kışı geçirmek üzere şehir evleri de vardı. Güz aylarında bağ, bostan işleri tamam olunca pekmezler kaynatılır, turşu küpleri doldurulur ve bağlar ürküntü veren bir sessizliğe bürünürdü. Daha sonra “arsacı” namıyla maruf Ali Taşoluk vesilesiyle epeyce Derbentli hemşehrisi; Kozlulu, Çayırbağlı, Bulumyalı, Evliya Tekkeli, Kilistralı, Hadim, Taşkent, Bozkırlı aile adeta sökün etti. Bu kadar da değil, Erzurumlu, Ağrılı, Vanlı, Malatyalı hatta Trabzonlu komşularımız bile oldu. Bu durum Kovanağzında bir kültür harmonisi ortaya çıkardı.
Elektriği, suyu, telefonu, okulu, sağlık ocağı, kanalizasyon şebekesi, düzenli yolu hatta toplu ulaşım vasıtası dahi olmayan semtin sakinleri köy hayatını şehre taşımış gibi olsalar da şehirlileşebilmenin mücadelesini sabırla verdiler. Okuma yazma bilmeyen kadınlar okuma yazma seferberliği dönemlerinde mektepli olup inançla ve azimle harfleri, rakamları bellediler. İşte bu annelerin pek çoğu, kız çocukları da dâhil bütün evlatlarının tahsil görüp büyük adamlar olmasına gayret etti.
Yetmişli yıllarda mahallenin ileri gelenlerinden olan Ahmet Ketenci Konya İl Özel İdare Müdürüydü ve Kömürcüler Camii’nin karşı köşesindeki bağın sahibiydi. Oğlu, delifişek ruhluluğundan dolayı Deli Hakkı diye bilinirdi. Ahmet amca muhitimizden çıkan belki de ilk üst düzey yöneticilerden biriydi.
Akörenli Cahit Özel sonraki yıllarda adı Köy Hizmetleri olarak değiştirilen Y.S.E’de Tesisler Şefiydi. Emekli olduktan sonra muhtarlığa da meyletti ama nasip olmadı.
Cahit amcanın oğullarından Cafer Özel Ankara Teknik Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra Türkiye Elektrik Kurumunda memuriyete başlayıp Soma’da görev yaptı. Daha sonra Dış İşleri Bakanlığına geçip birçok ülkede Ataşe görevinde bulundu. Yakın zamana kadar Hollanda’nın başşehri Amsterdam’da Türkiye Büyükelçiliğinde Ataşe olan Cafer Özel şimdilerde Bagladeş’e atandı.
Denizköy Sokak’ın başında evleri bulunan Yenidoğanlı İsmail amca ile çapa tarlalarının aranan işçi başı Ayşe ablanın büyük oğulları Yaşar Sarıcan Anadolu Üniversitesini bitirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde memuriyetten sonra çalışma hayatını daha sonra İl Kültür Müdür Yardımcılığı görevini deruhte ederek tamamladı.
Biz ev yaptırırken hiç evin bulunmadığı Biga Sokak’a eş zamanlı olarak Sait Karacan da inşaata başlamıştı. Yani buranın ilk iki ailesiydik. Bizden sonra Kayalı dağlarından getirdiği kınalı taşlarla üçüncü evi yaptıran Tulassalı Seyit Ali Hoca, Obruk köylerindeki imamlık vazifesini tamamlayıp sokakta yerini aldı. İşte bu üç evden altı üniversite mezunu insan yetişti. Ağabeyim Ekrem Güden Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olup Karatay Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü görevine başladı ve otuz yılı aşkın zamandır bu görevi deruhte ediyor. Küçük kardeşim Sadık Muharrem Selçuk Üniversitesinde Elektronik Teknikerliği eğitimini tamamladıktan sonra hızını alamadı ve Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde ikinci yüksek tahsilini yapıp iş hayatına atıldı.
Çayırbağlı Kadriye abla ve Mevlüt amcanın büyük oğlu Haydar Sevencan da İmam Hatip okuluna gitti. Mezuniyetini müteakiben epey bir zaman Sızma köyünde imamlık yaptıktan sonra tadilatı tamamlanmak üzere olan Selçuklu eseri Aladdin Camii imamlığına tayin edildi. Haydar hoca, sonraki yılalrda sağlık gerekçesiyle dilekçe vererek büro görevine geçti ve bu vazifeden emekli oldu.
Derbentli Hasan Hüseyin Eroğlu, Haydar hocadan ve abim Ekrem’den yaşça büyük olmasına rağmen onlarla aynı dönemde İmam Hatip talebesiydi. İmamlıkta ilk görev yeri Kayseri Pınarbaşı oldu, sonra Konya’nıın tarihi semti Sille de aynı görevi icra etti. Selçuklu da Kur’an........
© Önce Vatan
visit website