Sportmen mahalle
Boş arsalara dört taşın adım hesabıyla dikilip kale yapılmasından başka hiçbir spor tesisi olmayan Kovanağzı’nda gençler arasında spor merakı pek fazlaydı. Televizyon yaygın değildi ve mahallede kahvehane gibi mekânlar da bulunmadığından spor müsabakası izleyebilmek için çatısında anten takılı olan bir eve misafir olmak gerekirdi.
Bizim evde valiz gibi kocaman bir radyo vardı. Düğmeyi açtığımız zaman içindeki lambalar on-on beş saniye ısınır sonra ses verirdi. Bizim tayfa pazar günleri kimin evinde toplanacaksa radyoyu kucaklayıp oraya götürür ve naklen maç yayınlarını dinlerdik. Şanlı Mustafa’ların evinde maç dinlediğimiz bir gün, Konyaspor’la husumetinden dolayı sevmediğim bir takımın Fenerbahçe’ye ikinci golü atmasından sonra tepesine yediği yumrukla birlikte radyo sustu ve bir daha ses vermedi.
Gençliğin spora ilgisi dinleyici, izleyici olmasından ibaret değildi, mahallemizden hatırı sayılır sporcular yetişti. Bir dönem Behçet Yıldırım güreşte fırtına gibi esmişti meselâ. İmam Hatip talebesiyken Konya şampiyonu oldu. Sonra Meslek Lisesine geçti. Şekerspor’da Duran Koçak’ın Konya ve Türk güreşine pek çok sporcu kazandırdığı yıllarda Erdoğan ve Sümer Koçak’larla aynı takımda pek çok Türkiye şampiyonasına katıldı. Serbest stilde destansı başarılar elde eden Etibank SAS’a transfer olacağı dönemde ise sporu hayatından çıkarmaya karar verdi.
Başarakavaklı Ali Sargın Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenci olduğu yıllarda güreşte önemli başarılar elde etti. Üniversiteler grekoromen stilde Türkiye şampiyonu olan Ali ağabey daha sonra da üç defa Türkiye şampiyonu olarak şeref kürsüne çıktı. Spor sahalarından tanıştığımız Ali Sargın o yıllarda Lalebahçe tarafından oturuyordu ama sonra Kovanağzı’na taşınarak bizim muhitten biri oldu.
Yufkacı Haydar Akyüz de güreş salonun müdavimi ve iyi pehlivandı ama iş hayatına olan bağlılığı sebebiyle lisanslı spor yapması yönündeki teklifleri kabul etmedi ve antrenman sporcusu olarak kaldı.
Halis Savaş ağabey mahallemize 90’lı yılların başında yerleştiğinde futbol hayatını tamama erdirip tasavvufa yönelmişti. Konya İdmanyurdu genç takımında başlayıp profesyonel takıma yükselen ve 1976-77 yıllarında genç milli takıma çağrılan Halis ağabey Zonguldakspor ve Adanspor’da oynadı, askerliği sırasında Arif Çetinkaya’nın çalıştırdığı Karagücü’nde forma giydi, efsane Sarayönüspor’da futbolu bıraktı.
Aynı dönemin meşhur futbolcularından biri de İbrahim Karagözler’di. Konyaspor’da........
© Önce Vatan
visit website