menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

TÜRKİYE’SİZ OLMUYOR

28 0
07.05.2024

ABD’nin “Kalkınma Yolu”na ilgisiz kalamayacağı, kalmadığı da bir gerçektir. ABD’nin amacı, “Kalkınma Yolu”nun, Çin’in Arupa ülkeleriyle birlikte hayata geçirmeye çalıştığı Kuşak ve Yol Projesi’nin değil de, geçtiğimiz yıl G-20 Zirvesi’nde gündeme getirdiği Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomi Koridoru (IMEC) Projesi’nin bir halkası olmasını sağlamaktır.

ABD, kendisi açısından bir beka sorununa dönüşen “Kuşak ve Yol”un önünü kesme, işlevsiz kılma konusunda ısrarcı olan ABD, Çin’in küresel projesinin “Kalkınma Yolu” üzerinden Avrupa’ya ulaşabilme ve “Kalkınma Yolu”nun aynı zamanda bir enerji koridoruna dönüşme olasılığından rahatsızdır.

“Kalkınma Yolu”nda Türkiye’yi zorlu bir sınav bekliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinin en önemli sonuçları, terör örgütü PKK ile ortak mücadele kararı ve bölge ekonomisine canlılık kazandırması hedeflenen Kalkınma Yolu Projesi’nin hayata geçirme çalışmalarının başlatılmasıdır.

Peki, Türkiye’nin komşusu Irak ile elele vererek aldığı bu karar, bölgeyi ABD’li ideologların kurguladıkları Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) çerçevesinde şekillendirmeyi ve bölgedeki 22 ülkenin sınırlarını değiştirmeyi, “Büyük İsrail”i hayata geçirmeyi, İsrail’i Ortadoğu’nun enerji terminaline dönüştürmeyi hedefleyen “küresel lider” ABD’nin hoşuna gitmiş midir?

Kesinlikle hayır, bunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD gezisinin ertelenmesinden anlıyoruz. Fakat ABD’nin “Kalkınma Yolu”na ilgisz kalamayacağı, kalmadığı da bir gerçektir. ABD’nin amacı, “Kalkınma Yolu”nun, Çin’in Arupa ülkeleriyle birlikte hayata geçirmeye çalıştığı Kuşak ve Yol Projesi’nin değil de, geçtiğimiz yıl G-20 Zirvesi’nde gündeme getirdiği Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomi Koridoru (IMEC) Projesi’nin bir halkası olmasını sağlamaktır.

ABD, kendisi açısından bir beka sorununa dönüşen “Kuşak ve Yol”un önünü kesme, işlevsiz kılma konusunda ısrarlıdır. “Kuşak ve Yol”un kuzey koridorunun önünü Ukrayna’da, güney koridorunun önünü İsrail’de kesen ABD, Çin’in küresel projesinin “Kalkınma Yolu” üzerinden Avrupa’ya ulaşabilme ve “Kalkınma Yolu”nun aynı zamanda bir enerji koridoruna dönüşme olasılığından rahatsızdır.

ABD ayrıca, 2700 kilometrelik Kaşgar-Gvavar hattıyla Basra Körfezi’ne inen “Kuşak ve Yol”un, Irak’ın Faw limanı ile Türkiye’nin Ovaköy’ü arasında uzanan 1200 kilometrelik “Kalkınma Yolu” üzerinden Avrupa pazarına ulaşma ihtimali kadar, “Kalkınma Yolu”nun, Irak’ın petrolünü, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’ın doğalgazını Avrupa’ya pompalayan bir enerji koridoruna dönüşme ihtimalinden de kaygı duymaktadır. Çünkü, herhangi birşey üretmeyen, Irak ile sınırı bulunmayan BAE ve Katar’ın 20 milyar dolarlık bir projeye ortak olmaları, ürettikleri doğalgazı “Kalkınma Yolu” ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlama hazırlığı olarak değerlendiriliyor.

Bütün bu gelişmelere rağmen ABD’nin, Cehennem’e çevirdiği Ortadoğu’yu, bölgenin en güçlü ülkesi, NATO ortağı, müttefiki Türkiye’nin kontrolüne bırakarak Pasifik’e yönelme hazırlığında olduğu da ciddi ciddi konuşuluyor. Böyle bir gelişme bölgedeki dengelerin değişmesine, Türkiye’nin büyük sorumluluklar yüklenmesine neden olacaktır.

“Kalkınma Yolu”nda Türkiye’yi zorlu bir sınav bekliyor.

“KALKINMA YOLU” YENİ BİR PROJE DEĞİL

Kalkınma Yolu, dün ortaya atılmış bir proje değildir; açıkça dillendirilmemiş olsa da, 2010 yılından beri gündemimzdedir. “Kalkınma Yolu”, Türkiye’nin, Bağdat Yönetimi ve bazı bölge ülkeleriyle gerçekleştirdiği yoğun diplomatik temaslar sonrasında hayata geçirmeye çalıştığı, stratejik hedefleri olan, hem bölgesel hem de küresel çapta ses getirecek ekonomi ağırlıklı stratejik bir projedir.

“KALKINMA YOLU” KİMLERİ, NEDEN RAHATSIZ ETMİŞTİR?

Küresel ölçekte de bağlantıları olacak olan Kalkınma Yolu Projesi, herkesten çok, İran ile ABD’yi kaygılandırmıştır. Rusya’nın da projeyle yakından ilgilendiği biliniyor. Petrol ve doğalgaz üreticisi bazı bölge ülkeleri de, BAE ile Katar’ın Avrupa pazarını ele geçirme olasılığından kaygılanmaktadırlar.

İran, küresel bağları da olacak olan bir projenin kendisini safdışı bırakmış olmasından, ABD ise, “Büyük Kürdistan” kamuflajı altında “Büyük........

© Önce Vatan


Get it on Google Play