menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

ABD-AB SAVAŞINDA KIBRIS

5 0
22.06.2024

Avrupa Birliği’nin (AB), Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, adanın tamamını temsilen birliğe tam üye yaptığı 2004 yılından beri Kıbrıs, “öncelikle kontrol altına alınacak coğrafya” notuyla, derin ABD’nin/Pentagon’un ilgi alanına girmişti. Pentagon, “Kıbrıs, Türkiye’nin üye olmadığı bir topluluğa üye olamaz” diyen Londra ve Zürih anlaşmalarına ve “Sınır sorunu olan bir ülke topluluğa üye yapılamaz” diyen AB Anayasası’na rağmen, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne tam üye yapmasının nedenlerini biliyordu.

Pentagon, AB’nin 2004 yılında attığı bu adımla, NATO’dan bağımsız bir ordu (PESCO) kurarak yeni bir askeri güç, Kuşak ve Yol Projesi üzerinden Çin ile elele vererek yeni bir küresel ekonomik düzen oluşturma hazırlığında olduğunu net olarak görmüştü. AB yönetimi, Ortadoğu’yu ve Akdeniz üzerinden üç kıtayı kontrol edebilmek için, öncelikle Kıbrıs’ı kontrolleri altına almayı hedeflemişti..

Bugün küresel aktörler arasında yaşanmakta olan ve giderek küresel barışı tehdit etmeye başlayan mücadele, 2004 yılında, Kıbrıs’ın AB’ye tam üye yapılmasıyla başlamıştı. Çünkü ABD, Avrupa Birliği’nin, PESCO ile “Kuşak ve Yol”u hayata geçirerek yeni bir küresel güç oluşturmaya çalıştığını görmüş ve gereğini yapmaya karar vermişti.

M.KEMAL SALLI

20 Temmuz’da, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılını kutlayacağız. Kıbrıs Barış Harekatı’nın KKTC’de yapılacak 50. yıl kutlamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel birlikte katılmalarını bekliyoruz. Böyle bir katılımla oluşacak tabloyu, son günlerde siyaset sahnemizde yaşanmakta olan polemiklerden bağımsız değerlendirmek gerekir. Çünkü, bugünkü konjontürde Kıbrıs, Türkiye açısından, her zamankinden çok daha önemli bir konudur.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Devlet Bahçeli’nin ve ana muhalefet partisi genel başkanı Özgür Özel’in KKTC’deki törenlerde yan yana durarak oluşturacakları tablo üzerinden dünyaya verecekleri mesaj, Ortadoğu merkezli yeni bir dünya düzeni kurmayı, Kıbrıs’ı yeni finans sisteminin merkezi yapmayı hedefleyenler tarafından dikkatle not edilecektir.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılında, “Kod adı TOROS” olan KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, dönemin Başbakanı “Karaoğlan” Bülent Ecevit’i ve Milli Selamat Partisi Kurucu Başkanı Necmettin Erbakan’ı rahmet ve saygıyla anıyoruz.

KIBRIS TARİHİN HER DÖNEMİNDE ÖNEMLİ BİR ADAYDI

Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de, Asya, Avrupa ve Afrika arasında çok önemli bir konumdadır. Kıbrıs, jeostratejik konumuyla, tarihin her döneminde, Akdeniz’e egemen olmak isteyen devletlerin öncelikli hedefi olmuştur. Osmanlı’yı, en güçlü olduğu dönemde

“OSMANLI’YI YIKABİLMEK İÇİN...”

Balkanlardan söküp atma planları yapılırken, ünlü Fransız düşünür Volter, “Osmanlı’yı yıkabilmek için öncelikle Kırım’ı ve Kıbrıs ile Mısır’ı kontrol altına almak gerekir” diyordu. Volter çok haklıydı; Kıbrıs, İngilizlere “kiralandıktan” sonra Osmanlı’nın içine düştüğü çözülme sürecini tersine çevirmek mümkün olamadı.

Tarihin her döneminde, Akdeniz’i kontrol altına almaya çalışanların hedefi olan Kıbrıs, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının hemen sonrasında, I. Körfez Savaşı’yla hayata geçirilmeye başlanan Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) dolayısıyla küresel güçlerin ilgi alanına giren Kıbrıs, güneyindeki derinliklerde muazzam doğalgaz rezervlerinin keşfedilmesi sonrasında yalnız Akdeniz’in değil, dünyanın en önemli, en değerli adalarından bir olmuştu.

Avrupa Birliği’nin (AB), Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, adanın tamamını temsilen birliğe tam üye yaptığı 2004........

© Önce Vatan


Get it on Google Play