“KALKINMA YOLU”NUN ŞİFRELERİ
Ana hatları ve hedefleri dikkate alındığında, Kalkınma YoluProjesi çok güzel, bölge ülkeleri açısından mutluluklar vaad eden bir proje. Yalnız, kafalara takılan ve yanıtını merak ettiğimiz soru şu: Kalkınma Yolu Projesi hangi küresel projenin halkası olacaktır. Projenin bir ucunda Irak’ın Faw limanı, diğer ucunda Türkiye’nin Ovaköy’ü ve Mersin’i var. Peki, bunların öncesinde ve sonrasında hangi dinamikler etkili olacaktır?
Bu çok önemli projenin bölgesel bir proje oarak kalması mümkün değildir. Yıllardır ABD ile Çin arasında kıyasıya bir mücadelenein yaşanmasına neden olan “Kuşak ve Yol”un “Kalkınma Yolu”na ilgisiz kalacağı düşünülebilir mi? Geçtiğimiz yıl Hindistan’da yapılan G-20 Zirvesi’ne Kuşak ve Yola’a alternatif olarak IMEC projesini gündeme getiren ABD’nin “Kakınma Yolu”na ilgisiz kalması mümkü müdür?
Çin ve araka plandaki destekçileri de, ABD de “Ortadoğu^’nun İpek Yolu” ile yakından ilgileneceklerdir. Bu ilginin de ne gibi sonuçlar üretebileceğini yakın zamanda göreceğiz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın,13 yıl aradan sonra Irak’a yaptığı resmi ziyaretin en önemli başlıkları, Irak ile imzalanan Kalkınma Yolu Anlaşması ile Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimiyle ve Irak Türkmenleriyle yapılan görüşmelerdi.
Bağdat havaalanında düzenlenen törende, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudan tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat’ta, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile görüştü. İki komşu ülke teknik heyetleri arasında geçekleştirilen görüşmeler sonrasında, Türkiye ile Irak arasında, başta Kalkınma Yolu Projesi olmak üzere, bir dizi anlaşma imzalandı. Görüşmeler ve imza töreni sonrasında, Irak Başbakanı Sudani ile ortak basın toplantısında konuşan Cuhurbaşkanı Edoğan, iki ülkenin terör örgütü PKK'ya karşı ortak hareket edeceklerini söyledi.
IKBY ZİYARETİ
Erdoğan, Başkent Bağdat'taki programlarını tamamlayarak geldiği Erbil'de törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve beraberlerindeki heyetle Erbil'de görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki çalışmaları çerçevesinde, Irak Türkmenleri ve Sünni kanaat önderleriyle de ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.
Erdoğan, Bağdat ve Erbil'deki temaslarını tamamlamasının ardından Türkiye'ye döndü. Türkiye, 1991’deki I. Körfez Savaşı’ndan, özellikle de Irak’ın işgalinden beri, her fırsatta Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu söyledik, söyleyeceğiz. 1926’da yaptığımız Ankara Anlaşması’nda, Musul ve Kerkük’ten Irak’ın toprak bütünlüğü şartıyla vazgeçmiştik. Irak’ın kuzeyindeki yönetimi ziyaret etmekle, yılardır savunduğumuzz “Irak’ın toprak bütünlüğünden” vaz mı eçmiş oluyoruz?
1991’de Irak 36’ncı Paralel boyunca bölündüğünde, Ankara Anlaşması’nı gündeme getirmemiş olmamızın sancılarını yaşadığımızı unutmayalım. Papa’nın Irak’ın kuzeyini ziyareti vesilesiyle basılan hatıra pullarında, ülkemizin bir bölümünü kendi bölgesi sınırları içinde gösterenlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişi vesilesiyle Erbil kalesine Türk bayrağı yansıtanların samimiyetine ne derece inanılabilir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 yıl aradan sonra, ABD ziyaretinin hemen öncesinde Irak’ta gerçekleştirdiği temasların özeti bu kadar. Fakat, bu ziyarette yapılan görüşmelerin ve imzalanan anlaşmaların üreteceği sonuçlar, pek de uzak olmayan bir gelecekte gündeme gelmeye başlayacaktır.
IRAK ZİYARETİNİN YANSIMALARI
Bütün dünyanın büyük bir ilgiyle izlediği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’ı ziyaretini ve bu ziyaret sırasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi Anlaşması’nın, iki komşu ülke ilişkilerini ne yönde, ne ölçüde etkileyebileceğini, Irak’ın kuzey bölgesinde kök salan terör yuvarının kazınmasına........
© Önce Vatan
visit website