menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

KONYA’LI BÜYÜK HAYIR SEVER DELİ CANBAZ HACI OSMAN AĞA’NIN İBRETLİK ACI VE HÜZÜN DOLU HAYAT ÖYKÜSÜ

16 0
19.03.2024

Zamanın ünlü Valisi Ferit Paşa, Konya’ya temiz bir su getirmenin açık bir ihtiyaç olduğunu hissetmiş ve Saray nezdinde de hatırı sayılır kişilerden olduğu ve bir müddet sonraya Sadaret mevkiine gelecek kadar kuvvetli bir şahsiyet olduğundan Mısır tahvilatından elde edilen 18 bin altın lirayı bu iş için temin etmiştir.

Aramaları sonunda (YÜKSELEN ) Bilecik teki suyun, Konya’ya getirtilmesi için teşebbüse geçilmek üzereyken, bizim eskiden Kavaklı Medrese, şimdiki İsmet Paşa İlkokulu karşısındaki evimizin hariciyesinde bir Cuma günü toplanan nüfuzlu ve Ferit Paşa’ya yakın kimseler bu su hakkında konuşurlarken Osman Ağa gelir, atı sokak kapısına bağlayıp hariciyeye girer.

Dedeme hitaben, “Ne konuşuyorsunuz, hacı Ethem” der; Dedem de “dayı, artık çay suyu içilmeyecek, Ferit Paşa iyi su getirtecek” demesi üzerine “Nereden getirmek istiyor” diye sorar. Bilecik’ten cevabını alınca, o su hem iyi değil hem de uzaktır. Çayırbağında çok güzel bir su var, hem de çok tatlı ve güzeldir demesi üzerine “Dayı, Paşa seni çok sever, git kendisine anlat” demişler.

Paşa o zaman Nakıboğlu’nda Sulu Konak denilen konakta otururdu Osman Ağa hemen ata atlar, konağa gider. Paşa’ya durumu anlatır. Paşa, hemen gidelim suyu görelim, muvafık bulursak bu suyu getirelim, der. Ve kavaslara, arabanın hazırlanmasını emreder. Atlı kavaslar önde, Osman Ağa, Paşa’nın yanında yola düşerler.

Pamukçu civarına geldikleri zaman Paşa “Osman Ağa, bir sigara molası yapalım” der. Ve landon’da sigara içerken Osman Ağa da arabadan inerek eli arkasında dolaşmaya, birşeyler söylemeye başlar. Bu hali Paşa’nın dikkatinden kaçmaz.

“Ne söyleniyorsun Osman Ağa” der. Osman Ağa “Paşam, ben vaktiyle pek fakir bir kimseydim, burada çok eşek otlattım, şimdi nefsimi terbiye ediyorum ve kendime Osman bugün Paşa’nın arabasına bindin diye kendini bir şey sanma, sen yine eski eşek otlattığın günlerin Osmanısın diye nefsimi terbiye ediyorum”

demesine çok içlenen Ferit Paşa, “Osman Ağa, suyu beğenip Konya’ya getirmeye muvaffak olursak, senin hayrın için buraya bir çeşme yaptıracağım, ebediyen hayırla ismin anılacak” demiş ve nitekim su gelmiş. Ve çeşme yapılmış. Bu çeşme halen pamukçu’da “Deli Osman Ağa Çeşmesi” olarak akmakta ve Osman Ağa hayırla anılmaktadır.

Avlonyalı Ferit Paşa’nın Konya Valisi olduğu zamanlardır. Çok iyi ata binen Osman Ağa, ikindi vakitleri çarşı içinde veya hükümet meydanında at oynatırmış; At oynatan Osman Ağa’yı Vali, makam odsı penceresinden görüp kavaslarına sorar: “Kimdir bu adam?” Anlatırlar: “Gelsin görüşelim” der. Osman Ağa’ya kavaslar, Vali Paşa seni istiyor, derler.

Osman Ağa, atı üzengiler, Vali Paşa’nın makam odasının önüne kadar atla çıkar. Vali Ferit Paşa, Osman Ağa’nın babacan halini çok beğenir. Konuşmaları sırasında “Osman Ağa sen hiç hapse girdin mi” der. “Girdim Paşam” der. “Acaba ne sebeple” deyince Osman Ağa “Herhalde bir devre halt yedik ki girdik” demesine çok gülen Vali o günden sonra Osman Ağa’yı bir an bile yanından ayırmaz, ve bu samimiyet o kadar ileri gider ki, Vali, Osman Ağa’ya “Deli Oğlan”, o da Valiye “Arnavut” diyerek çağırırdı. (Ferit Paşa aslen Arnavut’tur.)

Çayırbağı Suyu’nun Konya’ya Gelişi: 1317 yılına kadar Konya halkı Meram Deresi’nden Havuz haneye döktürülen çay suyunu küplerde dinleterek içerlerdi. Mikroplu olan bu su, birçok hastalıklara sebep olmaktaydı. Zamanın ünlü Valisi Ferit Paşa, Konya’ya temiz bir su getirmenin açık bir ihtiyaç olduğunu hissetmiş ve Saray nezdinde de hatırı sayılır kişilerden olduğu ve bir müddet sonraya Sadaret mevkiine gelecek kadar kuvvetli bir şahsiyet olduğundan Mısır tahvilatından elde edilen 18 bin altın lirayı bu iş için temin etmiştir.

Aramaları sonunda Bilecik teki suyun, Konya’ya getirtilmesi için teşebbüse geçilmek üzereyken, bizim eskiden Kavaklı Medrese, şimdiki İsmet Paşa İlkokulu karşısında Hacı ETHEMin konağı bulunmaktaydı Konya eşrafından kişiler her hafta birinin evinde barana kurup toplanır şehrin eksik yüksek işlerini konuşurlardı bu baranalar eski Türklerin TOY kurması gibiydi bir yerde danışma istişare meclisi idi… Hacı Hikmetin konağının hariciyesinde bir Cuma günü toplanan nüfuzlu ve Ferit Paşa’ya yakın kimseler Bilecikteki su hakkında konuşurlarken Osman Ağa gelir, atını sokak kapısına bağlayıp hariciyeye girer. “Ne konuşuyorsunuz, hacı Ethem” der; Ethem de “dayı, artık çay suyu içilmeyecek, Ferit Paşa iyi su getirtecek” demesi üzerine........

© Önce Vatan


Get it on Google Play