Paranoya
Resim Sanatçısı ve Küratör Gözde Atlas
1982 Adana doğumlu Gözde Atlas Parga’dan mübadeleyle gelen bir Babaanne ve Hatay Dörtyol ilçesinde feodal bir aileden gelen dedenin batı doğu sentezi torunudur. Resimlerinde inci kolyesinin altına beşi bir yerde takan babaannesi gibi Anadolu’nun bozkırlarında günümüz şehirli insanlarını sentezler. 17 yaşında Ankara Gazi Resim-iş Eğitimi bölümüne ve İstanbul Üniversitesi Radyo-TV yayıncılığına aynı anda kaydını yaptırmış fakat resim yapmayı tercih ederek İstanbul Üniversitesin’den kaydını sildirmiştir . 2004 yılında yüksek onur listesiyle Gazi Resim-iş Eğitimini tamamladı. 2006 yılında Ankara Üniversitesi Avrupa Birliği Uzmanlığını araştırma teziyle tamamladı. Uluslararası ilişkiler derslerini bu dönem Yaşar Yakış’tan almıştır. 2007 yılında Gazi Üniversitesi Uygulamalı Sanatlar bölümünde yüksek lisansını, sanat eğitimi bölümlerinde AB projelerinin uygulanma sürecini araştıran teziyle tamamladı. 2008 de Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak atandı. Baba memleketi olan Hatay’da yazdığı DOĞAKA ajans kadına destek tabanlı AB projeleri yürüttü. Hatay belediyeleriyle tarihi mekanların sanat galerisine dönüştürülmesi projeleri yazdı koordine etti. Bu galerilerde resimleri sergilendi. 2011 yılında resim hayatını İstanbul’a taşıdı. Bu süreçte bir çok ortak sergiye katılmış, sanat fuarlarında uluslararası resim çalıştaylarında yer almış ve yurt dışı müze incelemelerinde bulunmuştur. Son resimlerinde griyi valör olarak kullanan ressam modern insanın büyük boşluklarda doğa içerisinde hem çaresiz hem de güçlü duruşunu özgün anlatımıyla sergiler. Anadolu’da insanı yaşlı ağaçlar arasında geleneksel kıyafetler ile değil şehirli yeni dünya ile buluşturur. Yolda ağaç insan karşılaşmaları kurgular. Annesi Cumhuriyet Kadınları Derneği Adana şubesi kurucusu ve 29 Ekim Kadınları derneği başkanıdır. Küçük yaşlardan itibaren kadın STK ları içinde ailenin tek kız çocuğu olarak büyümek sanat hayatı içerisinde yazdığı yazılar ve dokunduğu konulara yansır. Sanatçı çalışmalarını İstanbul Kartal ‘da yürütmektedir. Son dönemde önemli sosyal sorumluluk yönü de bulunan projelere imza atmıştır. Yakın tarih toplumsal meseleler için küratörlüğünü yaptığı bağımsız sanat vakfında 4 saat ara sergisi Filistin için bir hareket. FemaleSoul Nilay Kan Büyükişleyen ile organize ettiği kadın sanatçılar için sergi. 4 saat ara özellikle çok önemlidir. Çünkü sergi açıldığında Türkiye’de bu konuda bir sergi açılmamıştı.4 Saat ara etkinliğini Gözde Atlas Bağımsız sanat vakfı başkanı Hülya Yazıcı ile birlikte organize etmiştir. Gözde Atlas bu alandaki yeteneği , çok yönlü birikimi , kendine özgü resim tarzı , özgün eserleri , vizyonu , güçlü iletişimi ve organizasyon bilgisi , küratör yönü gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Gözde Atlas tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.
Prof.Dr. M.ZahitBüyükişliyen’in Gözde Atlas’a dair düşünceleri ise şu şekildedir :
"O noktasında genç bir sanatçı -Gözde Atlas'ın- düşündürdükleri" M. Zahit Büyükişliyen
Sanatçının yetişme koşullarıyla sanatının değişim aşamaları arasında sıkı ilişki göz önüne alındığında, yaşam boyu sürecek tercih seçeneklerinin alt yapısıyla ilişkili tüm oluşumların, deneysel tecrübeler üzerinde kurulu olduğu varsayılmaktadır. Bu tecrübeleri sanat uygulamalarına ulaştıran tüm etkenler yaşanan gözlemlerin, yaşama sürecindeki doğal sonuçları olarak yapıta dönüşerek biçimlenirken, sanatçının arayış ve buluşları olarak Görsel paradigmalara ulaşır. Algı düzeneği olarak tanımlayabi- leceğimiz bu kavramları birbirine dönüştürerek, ya da birbiriyle kaynaştırarak yeni sentezlere ulaşa- bilmek olasıdır. Görsellik olgusu hep kendini aşmaya, farklı sonuçlarla zenginlik elde etmeye yönelik bir çabanın ürünü olduğundan, bulduğu ile yetinmemeye, hep daha yeniye ulaşmaya ve hep onun ötesine geçmeye çalışır. Gözde Atlas genç ve azimli bir sanatçı...Onun kısa zamanda kendini aşma durumuna tanık oldum. Birikiminin hep arttırarak, gözlem ve deneyimlerle bütünleştirerek daha sonraki süreçlere katkı sağlayarak sonuçlandıracağı kanısını taşıyorum. Sürüp giden bu oluşum devingenliğin doğal sonucu olacaktır. Sanatın diyaleği böyle bir devingenliği ister. Leonardo, ressamın belleğinin hep yansıtılan şeyin rengini alan ve önüne konulan nesnenin sayısı kadar görüntü barındıran "ayna" gibi, olacağına, olması gerektiğine değinmişti. Ayna gibi olan bellek, görüp izlediklerini kendi içinde sonradan kullanmak üzere saklar. Doğanın ve yaşamın ortaya koyduğu bütün değişkenleri, kendi tavrıyla üretecek evrensel yetiye sahip olmalıdır. Böylece Gözde'nin yaşamında birbirini izleyecek yetkinleşme süreçleri birbiri ardına söz konusu olabilecektir. İşte Gözde Atlas'ı kuşağının diğer genç sanatçılarından ayıran ve farklı kılan budur. İmgesel yaratıcı düşünceye ulaşma...İmgesel yaratıcı düşünme esin kaynağı onun için büyük bir kazanç olmaktadır. Sanat bu düşünce temeli üzerine kurulu olduğundan görsel algılar ve saptamalar bunun çevresinde gelişecek ve izleyici de farklı algılamaya ve yorumlamalara ortam yaratacaktır. Tıpkı, CasperDavitFriedrich'te, algı yaratan, insanı doğanın görkemi karşısında kendini yalnız hissetmesi gibi bir duyguya yönlendiren ortam. "O noktası" böyle bir çağrışımın habercisi olsa gerek. Gözde Atlas'ın bundan sonraki değişim aşamalarını mutlaka izlemek gerekecek.
Oyuncu ve Eğitimci Hilal Aslantürk
Hilal Aslantürk 7 Ekim 1982’de Zonguldak’da doğdu. İlköğrenim ve lisenin ardından başarılı bir öğrenci olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü tercih etti ve buradan başarıyla mezun oldu. Bülent Ecevit Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sonrasında yapmayı çok istediği oyunculuğa dair eğitimler aldı. Müjdat Gezen Sanat Merkezi Kamera Önü Oyunculuk Eğitimi’ni büyük başarı ile tamamladı. Bugüne kadar Yargı dizisi , Baba dizisi , Çok Aşk Sinema Filmi , Kuş Uçuşu Dizisi (Netflix) , Dünyayı Değiştiren Ayten (Disney Plus) Dizisi , Arka Sokaklar Dizisi , Kader Oyunları Dizisi gibi çok önemli projelerde yer aldı. Hilal Aslantürk bu alandaki yeteneği , çok yönlü birikimi , kendine özgü oyunculuk tarzı , özgün yüzü , güçlü iletişimi , vizyonu , eğitimci yönü gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Hilal Aslantürk tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.
Hilal Aslantürk ile 3 Soru 3 Cevap
Nelerden ilham alırsınız hayatta ?
İlham aldığım şeyler Başarı , sevgi ve kazançtır.
Hayalini kurarken heyecanlandığınız bir şey var mı ?
Beni heyecanlandıran şeyler, İnsanları tarafından Çok beğenilen ( her anlamda) ve güçlü görülen bir karakter yapısına sahip olduğumu düşünmeleri ve de öyle olmak tabi ki. İyi anlamda tanınmak ( ün) Başarmak beni çok mutlu ediyor Ve yine çok sevdiklerimle geçirdiğim paylaştığım anıların yüksek kalitede olması.
Kimsenin bilmediği özelliğiniz ?
Bu güçlü görüntümün altında insanlar aslında çok korktuğumu ve bunu sakladığımı hiç bilmiyor
Resim Sanatçısı Hülya Sümer
1968 Rize’nin Pazar ilçesinde doğmuştur. Kalabalık bir ailede tüm kardeşlerin çizdiği bir ortamda büyümüştür. Kısa bir dönem karikatür ile ilgilenmiş biri yurtiçi diğeri yurtdışı olmak üzere, iki ödül sahibidir. karikatürleri bazı albümlerde yer almıştır. 2015'te özel bir atölyede resim yapmaya başlamış, iki yılın sonunda özgünlüğünü yakalayabilmek adına bu yola yalnız devam etmeye karar vermiştir. Halen urla da kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir Biri internet üzerinden olmak üzere toplamda dört kişisel sergi açmıştır, Birçok karma sergiye ve fuarlarda da yer almıştır. Resimlerinde insanın duygu dünyası tükenmeyen hüznü onun ilham kaynağıdır. Resimlerini şöyle ifade etmektedir. :”Tuvalin içindeki figür benim ve onu boyarken kafamda hikayeler oluşuyor sonra içinde kayboluyorum bir taslak ile başlamıyorum resimde o aradığımı bulana kadar bozarak değiştirerek devam ediyorum, her imgemin hikayesi geçmişi vardır resimlerimde. Çünkü İnsan çoğunlukla mutluluklarını unutuyor ama hüzünlerini unutmuyor ben de resimlerimle tıpkı hüzün gibi kalıcı olmak istiyorum sanırım. O yüzden bu duygunun peşindeyim.” Hülya Sümer eserlerinde genel olarak dışavurumcu ekspresyonisttir. Hülya Sümer bu alandaki yeteneği , çok yönlü birikimi , kendine özgü resim tarzı , özgün eserleri , vizyonu , güçlü iletişimi , sanatçı yönü gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Hülya Sümer tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.
Akademisyen Ressam Prof. Dr. MELTEM AKKAYA
Meltem Akkaya 1971 yılında İzmir'de doğdu. Lisans eğitimini, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim'de tamamladı. Yüksek Lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Sanatta Yeterlik programını Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde tamamladı. 2005 yılında Adnan Menderes Üniversitesine Okutman olarak girdi. Halen aynı üniversitede Profesör olarak çalışmaktadır. 14. Turgut Pura Resim -Heykel Yarışması ikincilik ödülü, 1. Talens Resim Yarışması ikincilik ödülü, Samsun Rotary Kulübü İkincilik ödülü, sahibi ve Rh Dergisi Yılın Genç Ressamı Finalistidir. Sanatçının ödüllerinin yanı sıra; bir çok kişisel sergisi ve bir çok yurtiçi ve yurt dışı karma sergileri bulunmaktadır. Prestij fuarlar Basel sanat fuarına ve 2022 tarihinde Venedik Bienaline katılmıştır. Yurtdışında Galerilerle çalışmaktadır. Almanya da kişisel sergi açmıştır. Yurtiçi ve yurtdışı Fuarlara........
© Önce Vatan
visit website