menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

ŞARLATANLARA NE ZAMAN DUR DENECEK?

16 0
17.12.2023

Efendim koymuşlar kamerayı terapist konuşuyor, adam timsah gözyaşlarına boğuluyor. Bu görüntüleri aldıranın gerçek anlamda bu işi yapanlardan biri olması imkansız. Öncelikle etik değil. Bu tür çalışmalar şov olarak veya haber yapmak amaçlı da kullanılamaz. Soytarılıktan başka bir şey değil. Bu şarlatanlar yüzünden gerçekten alnının akıyla bu işi yapanların adı kirleniyor. Öyle uyduruktan alınmış sertifikalarla insanları yanlış bilgilendirmenin önüne mutlaka geçilmeli. Aslında soytarılar ve şarlatanlar sosyal medya dahil her yerde yasaklanmalı. Bir çare bulunmalı.

EVDEKİ ALGORİTMA

Edebiyat severlerin “Salt Okunur” ve “Kendinde Değil Gibisin” kitaplarıyla tanıdığı yazar Aylin Sökmen, yeni kitabı “Evdeki Algoritma”yı okurla buluşturdu.

Edisyon Yayınları’ndan çıkan 112 sayfalık roman, evliliğinin sonuna gelmiş kentli bir kadının yas sürecinde yaşadıklarına odaklanırken, kadınlar üzerindeki çocuk baskısı, ‘aile’ tabusu ve dijital dünyanın gerçek hayatlardaki etkisini de irdeliyor.Kentli insanların yapaylaşan ilişkilerinde yaşadıkları açmazlara odaklanan EvdekiAlgoritma, bu açmazları çözmek için başvurulan yöntemlere ince bir alayla yaklaşıyor.

Aylin Sökmen, bireyler üzerinden toplumsal bir eleştiri yaparken internetin hayatımıza etkisi, ilişki ve alkol bağımlılığı gibi konuları irdeliyor. Bireylerin yabancılaşmasını incelikle kâğıda döküyor.

Gerçekle gerçeküstünün iç içe geçtiği kitapta yazar, mizahı ve anlatım gücünü iyice öne çıkarıp okuru düşünceler ve eylemler arasında bir algoritmaya sıkıştırıyor.

"Artnet Güvenlik olarak hedefimiz bir olayın yaşanmasını beklemek ve sonrasında hayıflanmak değil, olayları önlemektir. Güvenlik sistemimiz şüpheli durumları (ayrılık, kayıp, boşanma, ölüm gibi) teşhis etmek suretiyle anında eyleme geçmeyi hedefler. Günümüz koşullarında sür(e)meyen ilişkilerin ardından bireyin hangi nedenlerden dolayı korunmaya ihtiyacı olduğu, yapılan özel ev ziyaretleri sonucunda tespit edilmektedir. Kişinin fiziksel ve ruhsal güvenliği, risk aktörlerine bağlı olarak, oturduğu evin detaylı incelenmesi sonucunda yerleştirilen koruma sistemiyle güvence altına alınır. Sözleşme imzalandıktan sonra en geç…”

Okuyalım derim.

YENİ SOSYAL MEDYA YASASI

Çocuklar ve gençler arasındaki sosyal medya bağımlılığını azaltmak için hazırlanan yasa tasarısı Avrupa Parlementosu'nda (AP) 12'ye karşı, 545 oyla kabul edildi. Bu ezici fark, tasarının yürürlüğe gireceğini gösteriyor. Tasarı Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube gibi popüler sosyal medya uygulamaları ile çevrim içi satış ve oyun sitelerinin bağımlılık yapıcı doğasını azaltmayı ve tüketicileri güçlendirmeyi amaçlıyor. BBC'nin haberine göre tasarıda sosyal medya devlerini büyük değişime götürecek maddeler var. Örneğin sonsuz kaydırma, varsayılan otomatik oynatma, sürekli tıklanabilir bildirim gönderilmesi (push) gibi zararlı ve bağımlılık yaratan teknikler yasaklanacak.

İnternet kullanıcıları, 30 dakikadan fazla ekrana bakmaları durumunda uyarılacak. İnternet üzerindeki birçok uygulama, akıllı telefon kullanıcılarına çeşitli kontrol seçenekleri sunuyor. Ancak bunları kullanıcının kendisinin etkinleştirmesi gerekiyor. Yeni düzenleme ile bu sorumluluk artık internet sitelerinde olacak. olacak. Sosyal medya siteleri ile diğer internet şirketlerinin karanlık desenler ile yanıltıcı veya bağımlılık yaratan tasarımlar olmadan 'etik ve adil' dijital hizmet vermesi zorunlu hale getirilecek. Daha güvenli ve sağlıklı internet kullanımı alışkanlığını geliştirmek için farkındalık yaratacak kampanyalar düzenlenecek. İnternet hizmet ve ürünleri çocuklar için güvenli olacak.

Bunlar gibi daha birçok madde var. Eğer bu tasarı kabul edilir ve uygulanırsa sosyal medyada yeni bir çağ başlayabilir. Daha güvenli bir sosyal medyaya ortamı oluşabilir!

Türkiye'de de son dönemde başta TikTok olmak üzere sosyal medyanın zararları tartışılıyor. Google gibi internet devlerine karşı dijital telif yasasının çıkarılmasına çalışılıyor. Mutlaka AP'nin son yasa tasarısı da inceleniyordur. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti........

© Önce Vatan


Get it on Google Play