menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

BİZ, GERÇEKTEN MATEMATİK OKUDUK MU?

10 0
07.11.2024

Elbette okul sıralarından geçmiş herkesin matematik okuduğunu ve hatta bu dersin, pek çoğumuzun da korkulu rüyası olduğunu biliyoruz.

Ancak yukarıdaki soruyla kastettiğimiz matematik bu değil! Vurgulamak istediğimiz şey, acaba bilimin öngördüğü anlamda matematik okuduk mu?

Önceki yazılarımızda da yeri geldiğinde belirttiğimiz gibi, Zihin Atölyesi, insanın yaşam başarısını sağlayan tüm zihinsel becerilerin yer aldığı, kişiye özel zihinsel kurulumdur.

Bu kurulumda yer alması gereken, ilişkilendirme, analiz etme, genelleme yapma, sentezleme, doğrulama, sorun çözme vb. daha pek çok zihinsel beceri, matematik öğretimiyle doğrudan ilgilidir.

Öyle ise, hayat başarısı yüksek, teknoloji karşısında dudakları uçuklamayan, bilim üretmeye aday insanlar yetiştirmek istiyorsak, matematik öğretimini bilimsel esaslara göre yapmamız şarttır.

BİLİMSEL MATEMATİK ÖĞRETİMİ NASIL YAPILIR?

Günümüzde, insanlığın öğrenme konusunda ulaştığı noktada, yukarıdaki sorunun yanıtı çok açıktır! Zira, matematik öğretimi konusunda kafa yormuş bilim insanları ile uygulamalarla bunu doğrulamış eğitimciler, işimizi fazlasıyla kolaylaştırmış bulunmaktadır.

Matematik becerilerini kazandırmak ve dolayısıyla matematiksel düşünmeyi sağlamak için, matematik derslerini ilk sınıflardan başlayarak aşağıdaki basamaklara göre ve düzeye uygun doğru etkinliklerle yapmak yeterlidir.

Bunun için uyulması gereken öğrenme basamakları şunlardır:

1) Matematiksel İşlem

2) Matematiksel Anlama

3) Problem Çözme

4) Problem Kurma

Aslında matematik herkes için gerekli olduğu kadar aynı zamanda çok zevkli bir derstir. Gerçek bu iken, matematiği gereksiz ve anlamsız etkinliklerle öcü haline getirmenin ne anlamı var?

ÜLKEMİZİN MATEMATİK ÖĞRETİMİNDEKİ DURUMU NEDİR?

Hem yüzlerce okulda denetimde bulunmuş hem de çok sayıda okulda, yukarıdaki basamaklarda yapılan deneysel nitelikte uygulamaları yönetmiş bir eğitimci olarak, tespitlerimi açık olarak paylaşmayı, çocuklarımıza, insanımıza ve ülkemize saygının gereği saymaktayım. O da şu:

Okuyarak, araştırarak matematik öğretimi konusunda aydınlanmış çok değerli eğitimcilerimiz ve doğru uygulamalar içinde olan kurumlarımızı ayırarak belirtmek gerekirse, Türkiye’de, matematik öğretiminin bilimsel yapıldığını söylemek ne yazık ki mümkün değildir! Bu yüzden, matematik dersi matematik öğrenilmeyen aynı zamanda en korkulu ders durumundadır.

Matematik dersindeki başarısızlığımızın asıl nedeni öğretim programlarıdır. Önceden beri uyguladığımız matematik dersi öğretim programları, yukarıda sıraladığımız........

© Önce Vatan


Get it on Google Play