İneklerin gazını ölçmek için uzayda bir çamaşır makinesi
Bir çamaşır makinesi hayal etmenizi rica ediyorum. Ve o makinenin uzaya fırlatıldığını. Nasıl yani? Daha sadece birkaç gün önce roketle uzaya fırlatılan bir makineden söz ediyorum. Atmosferdeki metan gazını ölçmek fırlatılan çamaşır makinesi büyüklüğündeki bu makine ile iklim değişikliğinin yavaşlatılması planlanıyor.
Altı yıl önce, kar amacı gütmeyen Çevre Savunma Fonu'ndaki (EDF) bilim adamları, Teksas'taki petrol ve gaz sahalarından metan sızıntılarını ölçmek için büyük bir araştırma projesini tamamlıyorlardı. EDF Başkanı Fred Krupp, TED Audacious Projesi kapsamında 2018 TED Konuşmasında bu projeyi duyurmuştu. Ve o konuşmada ortaya çıkmıştı ki; metan gazı, şirketlerin açıkladığından çok daha hızlı bir şekilde artıyor.” Peki bu durum sadece Teksas’da mı böyleydi?” sorusunu getirdi araştırma ekibinin aklına ve cevap; “Metanı küresel ölçekte takip etmek gerekiyor”.
Metanı küresel ölçekte takip edecek bir uydu inşa etmek, daha önce hiçbir sivil toplum kuruluşunun (STK) yapmadığı bir şeydi. Kar amacı gütmeyen, STK dediğimiz hiçbir kuruluş daha önce böyle bir iş yapmamıştı. Evet hükümetler veya özel girişimler vardı. Ancak onların ölçümleri hem çok kısıtlı hem de verilere ulaşmak hiç kolay olmuyordu.
Projeyi yöneten EDF'nin baş bilim insanı Steven Hamburg, "Herkes bunun çılgınca olduğunu düşündü, Dürüst olmak gerekirse bunun çılgınca olduğunu ben de düşündüm.” Diye açıklama yapmaktan da kendini alamadı. Az buz değil 70 bilim insanı ve mühendisten oluşacak bir ekip ve sadece hayırseverlerden topladıkları bütçe ile yola çıkmak zorunda olmak, neden bu fikrin çılgınca olduğunu az da olsa anlatıyor olsa gerek. Toplanan 88 milyon dolar, proje kapsamı dikkate alındığında oldukça kısıtlı bir bütçeydi maalesef. Ama çalışma başladı. Çünkü bu konunun uzmanları, bu konuda çalışan STK’lar bilirler ve açıklarlar ki “Metan” atmosfere karıştığında gökyüzünde ağır bir battaniye görevi görerek güneşin ısısını hapseder ve dünyayı ısıtır. Ve metan, atmosferdeki ilk 20 yılında, ana sera gazı olan karbondioksitten 80 kat daha fazla ısı yakalar. Yani Karbondioksitten çok daha etkin bir gaz........
© Muhalif
visit website