menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Çok ama çok sıcak…. Ölümler başladı

6 0
10.06.2024

Bir şeyi defalarca söyleyince bir önemi de kalmıyor sanki. Büyüklerin söylediği gibi, bir kulağımızdan girip öbür kulağımızdan çıkıyor. Söylenen şey dünyanın en kötüsü de olsa alışıyor insanlar; Rekor sıcaklıklar gibi. Artık bu rekor her ay kırılıyor ve maalesef hem birey olarak hem karar alıcılar olarak hem iş dünyası olarak yani bu sıcaklıklardan direkt etkilenecekler olarak umurumuzda değil. Kötü haber, Mayıs ayı yine rekor sıcaklıkların yaşandığı ay oldu, sıcaklığa bağlı ölümler başladı ve bizim ülkemizin hala sıcaklıkla ilgili bir eylem planı yok.

Birkaç araştırma sonucu vererek belki daha net anlatabilirim konuyu. Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye 2023 yılında 47,6 gün aşırı sıcak yaşadı. İklim değişikliğinin etkisi olmasaydı bu sayının 18,8 gün olacağı hesaplandı. Bir başka araştırmaya göre, bu yılın mayıs ayı, 15,91°C ortalama yüzey hava sıcaklığıyla, 1991-2020 Mayıs ayı ortalamasının 0,65°C üzerinde hava sıcaklığıyla 2023 küresel olarak kaydedilen en sıcak yıl oldu.

Aynı çalışma gösterdi ki, Haziran 2023'ten Mayıs 2024'e kadar son 12 ayın küresel ortalama sıcaklığı, kayıtların başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı; 1991-2020 ortalamasının 0,75 °C üzerinde ve 1850-1900 sanayi öncesi ortalamanın 1,63 °C üzerinde gerçekleşti. Mayıs ayı için ortalama küresel deniz yüzeyi sıcaklığı 20,93°C ile bu ay için kaydedilen en yüksek değer oldu.

Nisan ve Mayıs ayları boyunca Orta Doğu'daki ve Asya'nın büyük bir kısmındaki insanlar, iklim değişikliği nedeniyle daha sık ve daha şiddetli hale gelen rekor kıran sıcak hava dalgalarından mustarip oldular. Sıcaklık stresinin yaşandığı bir diğer yer de Hindistan. Ülke alarma geçmiş durumda çünkü geçtiğimiz cuma günü bu ülkede bir günde 85 kişi sıcaklıklara bağlı olarak hayatını kaybetti. Ölüm sebebi olarak da sıcaklık stresi gösterildi.

Sadece Hindistan değil Dünya bu sorunla uğraşıyor.

Cehennemin yaşandığı bir diğer yer de Gazze’deki Filistinlilerin yaşadığı bölgeler. Özellikle de savaştan kurtulan ve Gazze mülteci kampında derme çatma ahşap ve naylon çadırlarda yaşayanlar. Suya, gölgeye erişiminin olmadığı yerler. Klima yok vantilatör yok duş alamıyorsunuz. Evleri hâlâ ayakta olanlar için klima ve vantilatörlerin kullanışlılığı, İsrail'in Gazze'nin tek enerji santraline yakıt tedarikini engellemesi nedeniyle o da sekteye uğradı ve elektrik kesintilerine yol açtı. Güneş panelleri bazılarına güç........

© Muhalif


Get it on Google Play