Batı kavramı, AB üyeliği ve küresellik üzerine bazı düşünceler
Batılı olmak, AB üyeliği, küreselleşme, milliyetçilik kavramları konusunda ülkede bir kavram kargaşalığı hala sürüp gidiyor. Herkes, her kavramı kendi çıkarına veya ideolojik bakış açısına göre yorumluyor, işine gelenleri övüyor, gelmeyenleri de kötülüyor. Bazı kavramlar değişik grupların adeta tekeline girmiş. Yahut “markası” haline gelmiş gibi. Önce bu konularda bazı gerçekleri ortaya koyalım:
-Batılı olmak Batı’nın uydusu olmak değildir, Batı’nın değerlerini, insana saygısını, düşünme ve fikir özgürlüğü, kanun devleti, bağımsız mahkeme ve tarafsız polis ile mülkiyet özgürlüğüne ve insanı insan yapan erdemlere inanmak, uygulamak ve saygı duymaktır. Bilim ve Teknolojide Batı uygarlığının ulaştığı noktaya gelmek ve evrensel bilimi daha ileriye götürmek için katkıda bulunmaktır.
-AB üyeliği tek taraflı bir isteğe bağlı olmayan ve bazı objektif standartları yerine getirmeyi gerektiren, tüm üyelerin ittifakı ile karar alınabilen, küçük ülkelerin büyük ülkelere kafa tutabilecekleri yasal garantiler içeren ve halen gelişim ve aynı zamanda da değişimler gösteren bir siyasal, coğrafi, yasal ve ekonomik olgudur. Kararların alınması sırasında ülkeler arasında pazarlıklar, gruplaşmalar, anlaşmalar, tehditler, ikna yolları denenir. Tıpkı parlamenter sistemlerde olduğu gibi orada da her şey kusursuz........
© Muhalif
visit website