menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ahlaklı Bir Toplum Olmaktan Çıkıyoruz

30 0
03.06.2024

Ahlak, hayatın merkezinde yer alan bir kelime. Ahlak, insanı; insan yapan değerler toplamı. Hayatımız, ahlakla biçimleniyor ve ahlakla anlamlaşıyor. Ahlakın kaybı, insanlığın kaybı olarak söylenebilir. Bunu, her geçen gün daha iyi anlıyoruz.

Ahlak, insanı biçimlendirir:

Ahlak, dinlerin gündeme getirdiği, insanın ruhuna ve yaşayışına yerleştirilen bir yaşayış misyonudur. Sosyal yapıyı ayakta tutan kurallar topluluğu olarak, insanlık tarihi boyunca bir “davranış ölçüsü” olarak rol oynamıştır. Buna karşılık, insanı bozan ve onu birçok insani değerden uzaklaştıran yüzlerce sahte kural ve görüş, insanın ruh ve fikir dünyasını çarpıtmaya çalışmıştır. İnsanlık önderleri peygamberler ve bilge insanlar, kendi ahlaki davranış ve yaşayışlarıyla, ahlakın önemini ve gereğini toplumlara kabul ettirmeye çalışarak onu ayakta tutmuştur.

Aslında ahlak, insanın bir “şuur hali” içinde gerçekleşmektedir. İnsanın önce aklı ve idraki ile, kendi gerçeğinin farkına varması gerekiyor. Arkasından, kendine hayat yolu olarak belirlediği ideal kurallar uğruna bir çaba sarfetmek durumunda. Çünkü hiçbir şey, kendiliğinden ele geçmiyor. Özellikle de ahlak, insanın yüce bir yaşayış felsefesini aramasıyla başlayan bir hadise. Ayrıca ahlak, insanın kendi ego ve nefsi isteklerine karşı verdiği iradi bir mücadele olarak açıklanabilmekte.

Toplumları da bu “ahlak kahramanları”, değerler yoluyla dengeye getirip, çeşitli sorumluluklarla fiili olarak buluşturup, fikri ve sistemli bir hayata hazırlamışlardır. Tarih, bize bu........

© Mir'at Haber


Get it on Google Play