TEBBET SÛRESİ
Mushaf’taki tertibe göre “Tebbet Suresi” Kur’an-ı Kerim’in yüz on birinci suresidir. Beş ayetten oluşan bu sureye “Leheb Suresi” ve “Mesed Suresi” isimleri de verilmektedir. Bu kelimelerin üçü de surede geçtiği için, sureye isim olmuşlardır. İlk ayette Ebu Leheb’in eli kurusun anlamındaki “tebbet” kelimesi geçtiği için, bu kelime sureye isim olmuştur. Ayrıca yine bu surenin ilk ayetinde alev anlamındaki “leheb” kelimesi de sureye isim olmuştur. Hurma lifi anlamındaki “mesed” kelimesi de son ayette geçmektedir. Bu kelime de sureye isim olmuştur.
Hz. Muhammed (sav.) yakın akrabalarını Safa tepesinde toplamış ve onlara Allah’a inanmalarını söylemiştir. Asıl adı Abduluzza olan ve “Ebu Lebeb” lakabıyla bilinen amcası, onu tersleyip susturmuş ve “Bizi bunun için mi topladın?” deyip onu azarlamıştır. O ve karısı her fırsatta Hz. Muhammed’e (sav.) eziyet ederek zarar vermekten çekinmemişlerdir. Bunun üzerine bu sure nazil olmuştur. Önce bu surenin metin ve mealine yer vereceğim, ardından da kısaca açıklamaya çalışacağım.
METİN VE MEAL
تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ {1} مَا أَغْنَى عَنْهُ مَالُهُ وَمَا كَسَبَ {2} سَيَصْلَى نَاراً ذَاتَ لَهَبٍ {3} وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ {4} فِي جِيدِهَا حَبْلٌ مِّن مَّسَدٍ {5}
1 – Ebû Leheb’in iki eli kurusun ve kurudu.
2 – Hem malı hem de kazandıkları kendisine herhangi bir yarar sağlamadı.
3 – O, alevli olan bir ateşe girecektir.
4 – Ve odun hamalı eşi de.
5 – Boynunda bükülmüş hurma liflerinden bir ip olduğu halde.
KELİMELERİ........© Mir'at Haber
visit website