KUR’AN’DA DENEME ANLAMIYLA FİTNE 2
Müslümanlar için sadece iman etmek yeterli değildir. İmanın kökleşmesi ve sağlamlaşması için mü’minler çeşitli denemelerden geçirilirler. (Bkz: Ankebût 29/2-3. Enfal 8/17. Âli İmran 3/152, 154. Ahzab 33/11)
Ayrıca inkâr edenlerin müslümanlara karşı olabilecek farklı tavırları da bir fitnedir. Böylece müslümanların İslâm’a bağlılıkları denenmiş olur.
“Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberler de şüphesiz yemek yerler, çarşıda pazarda gezerlerdi. (Ey insanlar!) Sizi birbiriniz için imtihan aracı kıldık. (Bakalım) sabredecek misiniz? Rabbin, hakkıyla görendir.” (Furkan 25/20. Ayrıca bkz: Mümtehine 60/5)
Mü’minlere ötedenberi yapılan baskılar, azap ve işkenceler onlar için bir deneme (imtihan) sebebi olabilir.
Mü’min, tıpkı madenin deneme kazanında kaynatılması gibi zorluklarla (fitnelerle) karşı karşıya gelir. Böylece samimi müslümanla gevşek müslüman ortaya çıkar. Bu konuda Kur’an şöyle buyuruyor:
“İnsanlardan öylesi vardır ki, ‘Allah’a iman ettik’ der; fakat Allah uğruna eziyet gördüğü zaman, insanların (kendisine yönelttikleri işkence ve) fitnesini Allah’ın azabıyla bir tutar.
Ama Rabbin’den ‘bir yardım ve zafer’ gelirse, andolsun; ‘biz gerçekten sizlerle birlikteydik’ demektedirler. Oysa Allah, âlemlerin sinelerinde olanı daha iyi bilen değil midir?” (Ankebût 29/10)
Allah’ın azabı şüphesiz insanlardan gelecek fitnelerden, baskı ve zararlardan daha büyüktür.
Mü’minler sürekli bir biçimde bu tür fitnelerle karşılaşabilirler. Bu denemeyi başaranlar, imanlarında samimi olanlar, direnenler ilâhi mükâfatı kazanaırlar.
Kur’an şöyle diyor:
“Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?
Peygamber ve onunla beraber mü’minler, “Allah’ın yardımı ne zaman?” diyecek kadar darlığa ve zorluğa uğramışlar ve sarsılmışlardı.
İyi bilin ki, Allah’ın yardımı pek yakındır.” (Bekara 2/214)
Münafıklar hakkkında inen şu âyet bu genel duruma değiniyor.
“Her sene, bir iki defa belâlarla sınandıklarını görmüyorlar mı? Buna rağmen ne tevbe ediyorlar, ne de öğüt alıyorlar.” (Tevbe 9/126. Ayrıca bkz: Mâide 5/71)
-İnsanların ve toplulukların denenmesi
Bazı kavimlere elçiler gönderilmesi onlar için ilâhî imtihan sebebidir. Mesela; Sâlih (as) kendisini ve mü’minleri uğursuzlukla........
© Mir'at Haber
visit website