BAYRAMLA BİRLİKTE OLABİLMEK
Ramazan’ın kazandırdığı bayram, bayramların en özeli, bayramların en güzeli; Ramazan Bayramı (Iydu’l-fıtr).
Pek çok hadiste Ramazan’ın sonundaki bu bayrama ‘yevmu’l-fıtr-fıtr günü/bayramı’ veya sadece ‘el-fıtr’ denildiğini görüyoruz. Mesela;
Abdullah b. Ömer diyor ki: Fıtır ve Kurban bayramları Peygamber için öncelikle bir mızrak dikilir ve sonra namaz kılınırdı.” (Buhârî, Îmân/2 no: 8, Tefsîr 2/30 no: 4514. Müslim, Îmân/5 (19-22) no: 111-114. Ayrıca Bkz. Tirmizî, Îmân/3 no: 2609-2610. Nesâî, Îmân/13 no: 5004)
Ramazan Bayramı, orucun bayramı; oruçla elde edilenleri hissetmenin, tadmanın; aile ile, akrabalarla, diğer müslümanlarla paylaşmanın bayramıdır.
Belki ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ deyimini sembolize ettiği, bol tatlı ikram edildiği, ya da küçüklere tatlı şeyler çok verildiği için ‘şeker bayramı’ denilse de, o asla şeker bayramı değil, Ramazan bayramıdır.
Fıtratın yani yaratılışa şükrün bayramı, insan olarak yaratılmanın sevinci, Allah’a kul olmanın idrakinin bayramıdır.
Ramazan bayramı bazı ülkelerde kültürel bir şekil kazansa da, yozlaştırılmaya, asıl mecrasından, asıl hedefinden saptırılmaya çalışılsa da o, İslâmın bayramıdır, O kerem sahibi Allah’ın oruç tutanlara bir ikramıdır.
Peygamber (sav) oruçlunun iki sevinç zamanından bahsediyor. “Biri iftar ettiği an, diğeri de Rabbine kavuştuğu an…” (Buharî, Savm/9 no: 1904. Müslim, Sıyam/30(163) no: 2706. İbni Mâce Sıyam/1 no: 1538))
İlki bir günlük sevinç, diğeri nihaî sevinç. Zira oruçlu Allah için oruç tutmuş, onun verdiği rızıkla orucunu açmıştır. Rızkın O’ndan geldiğinin farkındadır. Bir gün daha Allah rızası için orucu tamamlamanın ne büyük saadet olduğunu bilmiştir.
Bu onun için tıpkı bir bayram gibidir. Ama asıl bayrama öte âlemde, Rabbine kavuştuğu zaman yaşayacak, Cennetin sadece oruçlulara tahsis edilmiş Reyyan isimli kapısından (bkz: Buhârî, Savm/4. Müslim, Sıyâm/166. Nesâî, Sıyâm/43. İbni Mâce, Sıyâm/1) içeri girerken yaşayacak. Asıl kurtuluşun da o gün gerçekleştiğini görecek.
Oruç tutan mü’min buna bütün benliğiyle inanır.
Dünya diliyle İslâmî bayram, Ramazan’ın kazandırdığı sevincin şükür günüdür. Çünkü bir Ramazan daha yalnızca Allah rızası için oruç turulmuş, bu samimiyetin getireceği mükâfat hak edilmiştir. (Oruç ibadetinde riya olmaz)
-Hak edilmiş bayram
1.Müslüman, bir ay boyunca Allah rızası için, sırf O emrettiği için, sadece O’nun emrine itibar ettiği, sadece O’na saygı duyduğu ve O’nu sevdiği için gündüzleri yemeden içmeden, bedensel zevklerden uzak kalır.
2.Günlerin kısa ve uzun olmasına aldırmaz. O........
© Mir'at Haber
visit website