menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

SÜT AKARABALIĞI İÇİN MEMEDEN EMME VE EMZİRME GEREKLİ MİDİR?

6 1
09.08.2024

Değinildiği üzere bu sorunun cevabı da İslâm alimleri arsında tartışıla gelmiştir. Büyük çoğunluk , sağılarak içirilen anne sütü ile de evlilik engeli süt akrabalığı oluşabileceği görüşündedir. Biz, farklı düşünüyor, evlilik engeli olacak süt akrabalığını ancak göğüsten emme-emzirme ile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Kur’ân ve Sünnet bütünlüğünden hareketle sunacağımız görüşümüzü doğrulayıcı açıklamaları, günümüzle irtibatlandırarak Prematüre bebekler bağlamında yapmaya çalışacağız.

Prematüre ( Erken Doğan) Bebeklerin Özelliği

Prematüre bebekler erken doğan bebeklerdir. Annelerinin emzirecek sütü olmadığı gibi bu çocukların emme refleksi de bulunmamaktadır. Uzmanlar, bu çocukların dışarıdan sağlanacak anne sütü ile beslenilememesi durumunda ölümlerinin kaçınılamaz olabileceği ve anne sütü ile beslenilemediği için ülkemizde her yıl 3000-4000 çocuğun öldüğünü açıklamaktadır.

Ana Soru

Annenin sütünün sağılıp kimyasal işlemden geçirilerek veya geçirilmeksizin -emme ve emzirme olmaksızın- ağızdan veya prematüre bebeklerde olduğu gibi damardan verilmesi, evlilik engeli olacak süt akrabalığı oluşturur mu?

Kur’ân-ı Kerîm’de Emme-Emzirmenin Özelliği

Kur’ân’da Süt konusu doğrudan ve dolaylı olarak beş ayrı sûrede toplam beş âyetle açıklanmaktadır. Konunun ana kavramı “Rada’a” maddesidir.

Bu madde Kur’ân’da “Yurdı’ne , Redâat, Testerdi’u, / Erda’ne, Redâat, / Mürdiğe, Erda’at, / Erzı’î, Merâdı’/ ve Erda’ne, Türdi’u “ şeklinde beş grup halinde kullanılmaktadır.

“Reda’a/Redâat” in anlamı “ Çocuğun memeden süt emmesidir.” (Kamûs Tercümesi ‘3/261’ ; es-Sıhâh fil-Lüğati ; Ehterî Kebîr; Mü’cem-ü Elfazıl-Kur’ânil-Kerîm ‘Heyet’ Rada’a madddeleri)

Buna göre bu kökün İf’âl babından “Muzâri’, Emir ve İsm-i fâil” kalıblarında gelen kelimeler “Kadının memesinden süt emzirtmesi” anlamındadır. İstif’al babından Muzâri’ şeklinde gelen kelimenin anlamı ise “Çocuğun kendisini memesinden emeceği süt annesi aramaktır”

Rada’a ve Türevlerinin Kur’ândaki Sıralamasına Göre Kullanımları

I. Reda’a maddesinin “Yurdı’ne, Redâat ve Testerdi’u” şeklindeki üç kullanımı Bakara sûresinin 233. âyetinde şöylece geçmektedir:

Annelerinin göğüslerinden emmeyi tamamlatmak isteyen (baba) için, anneler çocuklarını memelerinden iki tam yıl emzirirler. Onların örfe uygun olarak beslenmesi ve giyimi baba tarafına aittir.

Bir insan ancak gücü yettiğinden sorumlu tutulur. Hiçbir anne, çocuğu sebebiyle, hiçbir baba da çocuğu yüzünden zarara uğratılmamalıdır. Onun benzeri (nafaka temini) vâris üzerine de gerekir. Eğer ana ve baba birbiriyle görüşerek ve karşılıklı anlaşarak çocuğu memeden kesmek isterlerse,........

© Mir'at Haber


Get it on Google Play