EMZİRENİN İNANCI ve AHLÂKININ EMEN ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MIDIR?
a.) Emilen süt, çocuğu İslâm’a veya kâfirlik türlerine yöneltici değildir.
Yöneltici olsaydı gayr-ı müslim kadın eşlerle evlenip çocuk sahibi olmamız caiz olmazdı. Oysaki onlarla evlenip çocuk sahibi olmak Allah’ın Kur’ânî hükmü olarak caizdir. (Mâide 5/5) Kaldı ki çocuklarını emziren materyalist ve batıl inançlı nice annelerin Allah’ı birleyen çocukları olduğu da bilinmektedir.
Bu arada Peygamberimizin süt annesi Hz Halime’nin Hanîf yani Allah’ı birleyenlerden olmayıp Müşrike olması da muhtemeldir. Çünkü o dönemde Hanîf kişiler son derecede azdı.
Kur’ânî çizgide İslâm’a göre kâfir olanların Pis (Neces /Rics) olduğunu söylenebilir. (Tevbe 28, 125) Ancak onların Pis olan vücutları ve emzirecekleri sütleri değil, inanç kimlikleri olduğu da bir hakikattir.
b.) Bedeni arızaların sâri olmadığı bir gerçektir. Ancak ahmaklık gibi psikolojik rahatsızlıkların olumsuz etkileri olabilir. [1]
Bu, tıbbın araştırması gereken bir konudur. Nitekim senedi yönüyle eleştirilebilir olsa da bu konuda Allah’ın Resûlü’nden “Ahmak olan kadınların emzirmesini (sütanne olarak tutulmasını ) yasaklayan… .” hadisler rivayet edilmektedir. (Bak: Ebu Davud, Mürseller, h:207)
c.) Yüce Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm de Helâl olan ve Helâl kılınan yollarla kazanılan gıdaları Tayyip/tertemiz- olup genleriyle oynanmamış bir şekilde yememizi emretmektedir.
Böylesi yemelerin güzel ameller yapılmasına vesile olacağına işaret etmektedir. (Maide 88; Müminûn 51)
Peygamberimiz de Helâl ve Tayyip olarak yenmeyen gıdaların ibadetlerimizin kabulüne engel olacağına değinmektedir.
Sonuç : Süt annelerin psikolojik rahatsızlıklarının ve aldıkları gıdaların emen çocukları etkileyebileceği ileri sürülebilirse de konunun tıp bilginleri tarafından incelenmesi gereğine inanıyoruz.
KAÇ EMME İLE SÜT AKRABALIĞI OLUŞUR?
Hanefî Mezhebi alimleri Kur’ân-i Kerimde bir açıklık getirilmediği gerekçesiyle bir emme ile süt akrabalığı oluşacağını söylerler. Şafii ve Hanbelî Mezhebi bilginleri ise aşağıda değinilecek bir rivayete dayanarak süt akrabalığı için beş defa emmeyi şart koşmaktadırlar. Bu iki temel görüşü tespit etikten sonra ağırlık vereceğimizi görüşün Kur’ân ve Sünnet çizgisinde ayrıntılarına geçebiliriz.
Kur’ân’da Emme-Êmzirme Sayı ve Süresi
Kur’ân-ı Kerîm’de süt akrabalığı oluşturacak emme – emzirme ile ilgili sayı ve süre verilmemektedir. Ancak konu ile alakalı bazı işaretler alınabilmektedir. Biz bu işaretlere değineceğiz.
Hz. Musa........© Mir'at Haber
visit website