Ömer Nasuhi Bilmen Hoca Ve Görüşleri
Son devrin büyük İslâm âlimlerinden Ömer Nasuhi Bilmen, 1883 yılında Erzurum’a bağlı Salasar köyünde doğdu. Babası Hacı Ahmed Efendi, annesi Muhîbe Hanım’dır. Küçük yaşta babasını kaybetti. Erzurum Ahmediyye Medresesi müderrisi ve nakibüleşraf kaymakamı olan amcası Abdürrezzak İlmî Efendi’nin himayesinde ilim tahsiline devam etti.
Abdürrezzak İlmî Efendi ve Erzurum Müftüsü Narmanlı Hüseyin Efendi’den ilim tahsilinden sonra 1908 yılında İstanbul’a gelerek Fatih dersiâmlarından Tokatlı Şâkir Efendi’nin derslerine devam ederek icâzet aldı ve aynı yıl girdiği imtihanı başararak Medresetü’l-kudât’ı birincilikle bitirdi. Akabinde ruûs imtihanında başarılı olarak otuz yaşında Fatih dersiâmı oldu.
Malum olduğu üzere, Osmanlı’da halka açık ders verme yetkisini haiz dersiâmlar, halk üzerinde nüfuz sahibiydi. Ancak dersiâm olabilmek için medreseden mezun olup icâzet aldıktan sonra ruûs imtihanına girerek başarılı olmak da gerekiyordu.
Başarılı bir eğitim dönemi geçiren Ömer Nasuhi Bilmen, 1912 yılında Beyazıd dersiâmı olarak atandı. 1913’te Fetvâhâne-i Âli müsevvid mülâzımlığına, bir yıl sonra ise başmülâzımlığa terfi etti. 1915’te Hey’et-i Te’lîfiyye üyeliğine, 1916’da Dârü’l-hilâfeti’l-aliyye Medresesi kısm-ı âlî fıkıh müderrisliğine, 1917’de Mahkeme-i Temyîz Şer‘iyye Dairesi terekeye müteallik İ‘lâmât telhîs mümeyyizliğine tayin edildi. 1920’de tekrar........
© Milli Gazete
visit website