Yapboza dönen eğitim sistemimiz ve ideal çocuk arzumuz
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredat taslağını "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" ismiyle yayımladı. Yeni müfredat taslağında en çok dikkat çeken hususlardan biri eğitim yerine maarif kelimesinin kullanılması. Kendi köklerimize dönmek, unutulan güzel kelimelerimizi kullanmak elbette güzel. Fakat bu kavramları gerçekten hayatımıza geçiremedikten sonra bir anlamı yok diye düşünüyorum. Mesela Fulbright gibi bizden olmayan sözleşmeler devam ederken yeni müfredata istediğiniz kadar “Maarif Modeli” deyin gerçekten milli bir eğitimden söz edilebilir mi?
Yeni müfredatta dikkatleri çeken diğer bir husus da ilk defa öğrenci profilinin tanımlanması oldu.
“Yetkin ve erdemli insan” şeklinde formalize edilen yeni öğrenci tanımında idealize edilmiş bir öğrenci profili olduğunu görüyoruz. Ortak metinde aynen şu ifadeler kullanılıyor:
“Yalnızca medeniyete uyum sağlayan bir nesil değil, etkin olarak medeniyet kurucusu ve geliştiricisi bilge nesiller yetiştirmeyi hedefleyen eğitim felsefemiz doğrultusunda ahlâklı, erdemli, milleti ve insanlık için iyi, doğru, faydalı ve güzel olanı yapmayı ideal edinmiş öğrenci profili modele temel oluşturmaktadır.”
Böyle özelliklere sahip öğrenciler yetiştirilmesini elbette her toplum ister. Ancak bu öğrenci profilini yetiştirecek yetkinliğe sahip miyiz sorusunu sormak lazım.........
© Milli Gazete
visit website