Yine bir Engelliler Haftası, dertler aynı
Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre dünya nüfusunun ’inin engelli olduğu söylenmektedir. Ülkemizde ise 2002 yılında Başbakanlığa bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığının ve TÜİK’in iş birliği ile yapmış olduğu araştırma neticesinde nüfusumuzun ,29’unun engelli olduğu tespit edilmiştir. Bu da takriben 10 milyon engelli, ailelerini de hesaba katarsak asgari 30 milyon insan engellilik problemlerinden doğrudan muzdarip olmaktadır.
Buna göre devletin engelliliğe yol açan sebepleri ortadan kaldıracak politikalar geliştirip, uygulamaya koyması gerekmektedir. Engellilerin ulaşım ve erişimle alakalı sorunlarının giderilmesi hususunda yerel yönetimlerin, özellikle de belediyelerin ciddi, samimi ve gerçekçi çalışmalar yapması gerekir. Engellilerin iş gücüne, üretime katkı sağlamak ve sosyal hayata katılmaları için de ortez, protez, akülü araba, baston gibi yardımcı araçların temininde devletin katkısının artırılması ve temininin sağlanması hayati önem taşımaktadır.
Engellilerin işsizliğinin azaltılması için Engelli Kamu Personeli atamalarının 2300’ler gibi değil, en az on binlerce olması ve eğer kontenjanlar doluysa kotanın %3’ten %6’ya çıkarılması gerekmektedir.
Evde bakım hizmeti verenlerin sosyal güvenceye kavuşturulması evde bakım hizmeti verilmesi hususundaki kriterlerin günün şartlarına göre yeniden belirlenmesi gerekmektedir. 2022 sayılı yasayla verilmekte olan muhtaçlık yardımlarının da yine günün şartlarına göre belirlenmesi ve uygulanması lazım. Şu anki duruma göre evde bakım hizmeti aylığı 7.608 TL, muhtaçlık yardımı ise rapor derecesi @ ile i arası 2.797 TL, rapor derecesi p’ten yukarısı ise 4.196 TL olarak verilmektedir. Günümüz........
© Milli Gazete
visit website