menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tevhide Çağrı, Adalete Çağrıdır

11 0
18.01.2024

Kur'an'ın/İslam'ın temel kavramlarından ikisi, tevhid ve adalettir. Anlam olarak aralarında o kadar sıkı ilişki var ki, bazen eş anlamlılar da. “Adalet, ‘Lâ ilahe illallah’tır.” (İbn Abbas R.A.) Bu gerçeği, ilk bakışta Nahl/36. ve 90. ayetlerde, Hadid/25. Ayet-i Kerime’de görebiliyoruz.

*Bütün peygamberlerin ve kitapların gönderilmesindeki maksat, yeryüzünde ADALETİN sağlanması, hak ve adalet temelinde/ilahi bir düzenin kurulması ve uygulanmasıdır (Hadid/25, Nahl/90, Şura/13, 17)

*İlahi mesajlarla gönderilen/görevlendirilen bütün peygamberler, kendi kavimlerine, Ancak ve sadece Allah Teâlâ'ya ibadet/kulluk/itaat etmeleri ve tağuttan da kaçınmaları çağrısında bulunmuşlardır. (Nahl/36)* Son ilahi mesajlar da (Kur'an) Son Elçi'siyle (A.S.) bütün insanlara gönderilerek tamamlanmıştır. (İbrahim/52, Sebe/28, Ahzab/40)

* Tevhid, bütün peygamberlerin ortak çağrısıdır. Tevhide çağrı; adalete, özgürlüğe ve cihada, barışa… çağrıdır. Adalete ve barışa ulaşabilmek, ancak tağutla/zulümle mücadeleyle/cihadla mümkündür. Peygamberler, Allah Teâlâ’nın egemenliğini kabul etmeyen zalimlerle/tağutlarla mücadele etmişlerdir.

Tevhidin zıddı şirk, adaletin zıddı zulümdür. Ve şirk, en büyük zulümdür. (Lokman/13)

*Adaletin sağlanması için hukuk da mizan da yeterli değildir. Bunu sağlayacak bir iktidara/güce ihtiyaç vardır. Bu güç, yönetim, teknoloji, bilim, eğitim alanlarında olduğu gibi, ahlâkî/manevî de olur. Haksızlıkların/zulümlerin önlenmesi, ihtilafların adaletle çözülmesi, temel hak ve güvenliklerin korunması, adaletli ve güçlü yönetimi zorunlu kılar. *Zulmün önlenmesi, adaletin sağlanması için Hakk’ yolunda cihad edenler de ortaya çıkacak. Böylece, adaletin tesisi konusundaki ilahi irade cihadla, iktidarla tecelli etmiş olacak.

*Adalet için, hem hukuka/yasalara/emir ve yasaklara, hem de şaşmaz/değişmez/hak mizana/ölçülere ihtiyaç vardır. Çünkü insanların ürettiği hukuk ve ölçüler, eksiklikler ve yanlışlıklarla maluldur; doğru ve adaletli olmayabilir. Hukuk, söz, egemenlik kavgası yapmayalım diye, Allah Teâlâ, hukuku da mizanı da kereminden indirmiştir. Büyük, ekmel bir nimet olarak. (Maide/3, Hadid/25, Şura/13, 15, 17)

*Allah Teâlâ; adaleti, ihsanı/iyiliği/güzel ahlakı, akrabaya yardımı emretmiş, çirkin söz ve davranışları, kötülükleri ve zulmü/azgınlığı yasaklamıştır. (Nahl/90) Kur’an’da hayır ve şerleri, iyilik ve kötülükleri en çok kapsayan/toplayan ayet, bu ayettir. (İbn Mes’ut R.A.)........

© Milli Gazete


Get it on Google Play