TİP: Popüler siyaset mi yoksa…
Türkiye İşçi Partisi (TİP) son seçimlerde adından çokça söz edilen partilerden biri oldu. TİP’in siyasi söylemleri ve seçim kampanyası işçi partisi olma iddiasıyla birlikte ele alındığında, sol ve devrimci siyaset açısından incelenmeyi hak ediyor. Türkiye’de kendisini sol ve sosyalist olarak tanımlayan bir partinin yüzde 1’in üzerinde oy alması ve TBMM çatısı altında bulunması başlı başına inceleme konusudur.
TİP’in de programı ve siyasi söylemleri düşünüldüğünde, şu soruyu sorarak başlayabiliriz: Solun makus talihi TİP’in aldığı oy ve yarattığı siyasi etki hesaplandığında kırılmış olabiliyor mu?
Sol siyaset, küçümsenmeyecek bir özgül ağırlığı her dönem korusa da, şimdiye kadar köklü bir toplumsallaşmaya ulaşamadığını görüyoruz.
Siyasal tarihini de hatırladığımızda günümüze ulaşan sol ve TİP’ten asgari bir başarı hikayesi çıkarmakta pek mümkün değil. Türkiye’nin siyasi ölçeği düşünüldüğünde birkaç özel dönem dışında Sosyalist sol ve bu fraksiyonların, toplum ve seçmen kitlelerine ulaşmada sağ partiler ve muhafazakar partiler kadar maharetli olmadıkları da ayrı bir hakikat...
Türkiye sosyalist hareketinin uzun yıllara dayanan bir seçim pratiği bulunmuyor. Hatta solun önemli bir bölümünün seçimlere yıllarca mesafeli durduğu bile söylenebilinir.
İşte bu meşru alanda Türkiye sosyalist hareketinin karnesinin pek parlak olmadığını söylemeliyiz.
Tarihsel TİP’in 1965 seçimlerinde aldığı yaklaşık yüzde 3’lük oy oranı dışında Türkiye’de sosyalist partilerin öne çıkan herhangi bir seçim başarısı bulunmuyor. 2017 yılında kurulan günümüzdeki TİP’in son seçimlerde aldığı yüzde 1,76’lık oy oranının ise solun hanesine yazılması ne kadar samimi olur onun da ayrı kafa karışıklığı mevcut.
TİP, Türkiye sol-sosyalist hareketi içerisinde bir tür efsanevi yan barındırmakta. Bunun en önemli nedenlerinin başında; TİP’in 1965 senesindeki genel seçimde kendi açısından “başarı” kazanması ve yüzde 2,97’lik oy oranıyla 15 sosyalistin meclise girmesi yatıyor.........
© Milat
visit website