menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

​Sanat hayatını diri tutan…

34 36
09.06.2024

Hece Dergisi Türk Sineması Özel Sayısı ile dikkat çekerken, Orhun Dergisi’nin tıpkıbasımı, fikir dünyamıza önemli bir katkı oldu.

Dergiler edebiyatın, kültürün, sanatın ve medeniyetin soluk alış verişi, bir bakıma atardamarıdır. Özel sayılarıyla her zaman konuşulan Hece Dergisi, Haziran-Temmuz-Ağustos sayılarını, iki cilt hâlinde “Türk Sineması Özel Sayısı” olarak okuyucularına sundu. Bir edebiyat dergisinin sinemaya 1000 sayfayı aşan böyle bir temel kaynak armağan etmesi, doğrusu takdire şayan. Esasen bütün sanatlar arasında bu tür yardımlaşmalar, yakınlaşmalar olmalıdır. Zira edebiyattan sinemaya, tiyatrodan resme, müzikten hüsn-ü hatta kadar bütün sanatların temel hedefi aynıdır: İnsanı daha yüksek seviyelere taşımak. Kapağında Yeşilçam’ın efsane oyuncularının fotoğraf karelerine yer verilen derginin birinci bölümündeki “Tarihî ve Kavramsal Çerçeve”de ilk yazı, Kurtuluş Kayalı’ya ait. Kayalı, “Türk Sinemasının Dinamikleri”ni anlatıyor. Sunuş yazısında, Türkiye’de bugün sinemaya duyulan ilginin 60’lı, 70’li yılları yakaladığı belirtiliyor. Yazıdaki şu satırlarda, bu sayıya niçin ihtiyaç hissedildiği şöyle anlatılıyor: “Türk sineması ülkemizdeki siyasi ve sosyal gelişmelere paralel biçimde birtakım darboğazlardan geçti, aydınlık günler gördüğü gibi dönem dönem durma noktasına geldiği de oldu. Uluslararası başarılara imza attığı da oldu, uluslararası başarı kazanan filmlerin boş salonlara oynadığı da. Türk edebiyat, sanat ve düşünce dünyasına hizmeti şiar edinmiş HECE, tabii biçimde Türk sinemasını da odağına almayı görev bildi. Türk sinema tarihinin aşamaları, meseleleri, tartışmaları, sinemamızdaki olgular, yönetmenler ve eleştirmeleri de ele alarak sinema dergileri üzerinde de bir okuma yapmayı hedefledik. Sinemamızdaki yükseliş ve düşüşlerin nasıl gerçekleştiği, bu salınımın sebepleri, sonuçları ve bugün ulaştığımız nokta üzerinden geniş bir değerlendirmeyle bir kaynak eser ortaya koymaya niyetlendik.” Dergide “Eleştiri ve Sinema Dergileri” ile “Yönetmen Söyleşileri” ayrı kısımları teşkil ediyor. İkinci cilt, şu bölümlerden oluşuyor: “Yönetmenler ve Filmler”, “Uyarlama”, “Türk Sinemasında Öne Çıkan Mevzular”, “Yeşilçam’ın Yüzleri”. Kaynak olan özel sayının sonunda Bibliyografya var. Hece Türk Sineması Özel Sayısı, sinema kitaplığına seçkin, özenli ve önemi bir katkıdır.

ORHUN DERGİSİ’NİN TIPKIBASIMI

Fikir, sanat ve edebiyat dünyamızda sağlam kökleri olan eski dergilerin tıpkıbasımlarının yapılması, son derece büyük önem arz ediyor. Zira bugün dergileri takip eden nesiller, dünkü mecmualarla da tanışmış, eski ve yeni yayınları mukayese etmiş oluyor. Ötüken Neşriyat, fikir hayatımızda önemli yeri olan Orhun Dergisi’nin “Birinci Devre: 1933-1934” ile “İkinci Devre: 1943-1944” sayılarının tıpkıbasımını yaptı. Cildin kapağında derginin temel sloganı olan “Ben Sen O yok… Biz Varız” sözleri yer alıyor. Başta derginin sahibi ve müdürü Nihal Atsız’ın ayrıntılı........

© Milat


Get it on Google Play