menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İnsanları Kandırmayın!

18 0
07.05.2024

Türkiye’de okuma oranlarına ilişkin ülke çapında yapılmış en geniş kapsamlı çalışma, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve sonuçları 2011 yılında yayımlanan Türkiye Okuma Kültürü Haritası adlı rapordur. Türkiye Okuma Kültürü Haritası kapsamın genişliği açısından ele alındığında, okuma alışkanlığı konusunda Cumhuriyet tarihinde ülke çapında gerçekleştirilen ilk okuma alışkanlığı saha araştırmasıdır.
Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı raporlara resmi internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Okuma oranının bir hayli düşük olduğu iller var elbette. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun, Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (ADNKS) esas alınarak belirlenen örneklem için her coğrafi bölgeden il seçimi yapılıyor.

Hiç kitap okumama ve yılda 10 kitaptan az okuma oranları dikkate alındığında, katılımcıların ortalama u’inin okumadığı, %’in ise ayda 1 kitaptan fazla okuduğu diğer bir deyişle okuma alışkanlığına sahip olduğu söylenebilir.
35 yaş üzeri bireyler çoğunlukla TV izlemekte ve aileyle zaman geçirmektedir. Özellikle 15-34 yaş grubunda kitap okuma ve internet kullanma, diğer yaş gruplarına göre daha yaygındır. 7-14 yaş arasındaki bireyler ise diğer gruplara göre en çok kitap okuyan grubu oluşturmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumunun 2023 yılı verilerine göre, Ülkemizde yılda ortalama 7.2 kitap okunmaktadır. Türkiye nüfusunun 1’i hiç kitap okumamaktadır.

Bu verileri sizlerle paylaşmamın nedeni ortalamaya bakıldığında ne kadar az okuduğumuzu........

© Manisa Meydan Gazetesi


Get it on Google Play