menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Asıl Beka Meselesi 

67 1
24.05.2024

Bir ülkenin en kıymetli varlığı nedir sorusuna sağduyuya sahip (aklıselim) herkesin vereceği en makul cevap, şüphesiz insan varlığı özellikle de eğitimli, yetişmiş insan varlığı olacaktır. Bu bağlamda en kıymetli varlık ne madenler ne petrol ne de tabii varlıklardır.

İnsan varlığının göstergesi nüfus, özellikle genç nüfustur. Eğitimli veya yetişmiş insan varlığının ölçüsü ise okullaşma oranı kıstas (ölçüt) alınmaktadır. İnsan varlığını diğer ifade ile nüfusu korumanın göstergesi ise nüfus artışı hızı ve doğurganlığın yüksek oluşudur.

Cumhuriyet döneminin ilk nüfus sayımında (1927) Ülkemizin nüfusu 13.6 milyon iken 2023 yılında nüfusumuz 85.4 milyona ulaştı. Bu 96 yıllık süre içinde yıllık nüfus artış hızı binde 19 (‰ 19) olarak gerçekleşti. İstatistikler nüfus artış hızını 1950-1955 döneminde binde 30, doğurganlık hızını (kadın başına çocuk sayısı) 6.3 çocuk olarak arşivlemiştir. Geçen 73 yıllık süre içinde her iki ölçü zamanla azalarak 2023 yılında dramatik bir boyutta, nüfus artış hızı binde 1.1, doğurganlık hızı ise 1.51 çocuk seviyesine düştü. Yaşlı bağımlı nüfus oranı ise arttı.

1950 ve daha sonraki yıllarda ülkemizdeki nüfus artış hızının çok yüksek olduğu ve aile planlaması ile nüfus artış hızının sınırlı tutulması öngörülmüştü. Nüfus için 2014 yılında yapılan bir projeksiyonda 2023 yılı nüfusunun 84 milyon, 2050 nüfusunun ise 93.5 milyona ulaşılacağı ve daha sonraki yıllarda azalmaya başlayacağı kestirilmiştir. Bu sebeple gerekli tedbirlerin alınarak sosyal politikalarla nüfusun normal hızda (binde 13-15) artırılması öngörülmüştür.

Bu nedenledir ki Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı döneminden itibaren bu konuya dikkat çekmiş ve her fırsatta her aile için “üç çocuk” isteğini dile getirmiş ve getirmekte. Nihayet Sayın Cumhurbaşkanımız yukarıda verilen nüfus istatistiklerini dünkü konuşmasında (20 Mayıs 2024) “endişe verici” olarak niteledi. Çünkü nüfusun azalma yönelimine girmesi öngörülen yıldan çok önce ortaya çıktı.

Peki, bu dramatik veya endişe verici tablonun sebep veya sebepleri nelerdir. Eğer sebepler doğru tespit edilirse alınan tedbirler etkili olacaktır.

Bu bağlamda........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play