Kâl Dili ile Değil Hâl Dili ile Eğitim
Kâl kelimesinin anlamı sözlükte “laf, söz, lakırdı,” olarak yer alır. Kâl dili: Bir konu hakkında fikrin ifade edilmesi, o konuda bir eylemin oluşmamasıdır. Konuşma dilini ifade eder.
İnsanın okudukları, duydukları, dinledikleri, gördükleri, hoşuyla nahoşuyla yaşadıkları, dilini etkiler. Konuşmak farklı şekillerden oluşan iletişim türüdür. Şöyle ki; selamlaşma, her ortamda yapılan sohbet, topluluğa hitap, sınıfta ders anlatmak, alışverişte yapılan diyaloglar ile hayatımızın her anında konuşuruz. Ayrıca yazdığımız yazılarla da bir konuşma dili kullanmış oluruz. Kitaplar, makaleler, haber metinleri, e-postalar, afişler, sosyal medya yazıları birer yazılı iletişim, konuşma dilidir. Kal dili “söyledi ki, dedi ki” kalıp ifadeyle karşılık bulur.
Sözün güzel hallerine dair Kur’an ayetlerinde letafet, adalet, zarafet gibi onlarca vasıf yer almaktadır. Bu çerçevede Müslüman birey dilini güzelleştirmek ve etkili hale getirmek için çaba sarf ederek dilini, mekana ve muhataba göre kişiselleştirerek farklı yaş, cinsiyetlerden hem faydalanmalı hem fayda vermelidir. Bu şekilde ait olduğu toplumun değer yargıları, geleneklerini dikkate alırken; değişen teknoloji, dijital ve sosyal ortama uyum sağlanmış olur. Aynı zamanda kal dilini güçlendirmiş olur.
Hâl kelimesinin sözlük anlamı ise “bir şeyin içinde bulunduğu şartların veya taşıdığı niteliklerin bütünü; durum, vaziyet; tutum, tavır” dır.
Hâl dili: Düşüncelerini duruşuyla, davranışlarıyla, sesli dil kullanmadan anlatma ve yaşama çabasıdır. İnsanın oturmasından kalkmasına, sesinin ayarından, yolda yürüyüşüne, trafikteki davranışlarına, selamlaşmasından kızgınlık anındaki tutumuna,........
© Maarifin Sesi
visit website