İyi Bir Eğitim Yöneticisinin Özellikleri (1)
Eğitim yöneticisi; görev yaptığı teşkilat veya kurumda, belirlenmiş olan hedefler doğrultusunda eğitimin niteliğini ve niceliğini artırmaya yönelik çalışmaları sevk ve idare eden kimsedir.
Merkezden taşraya farklı ünvanlara sahip olan eğitim yöneticilerinin görev ve sorumlulukları bulundukları konuma göre yasal çerçevede belirlenmiştir.
İyi bir eğitim yöneticisi olmak için öncelikle iyi bir birikim gerekir, sonra samimiyet ve gayret. Samimiyetsiz veya gayretten noksan birikim, farklı yönelimlere neden olabileceği için çok değerli değildir. Yine birikimsiz samimiyet ve gayretin de bir anlamı yoktur. Dolayısıyla “birikim, samimiyet ve gayret” eğitim yöneticisinin olmazsa olmaz özellikleridir. Bu özellikler aynı zamanda kalıcı başarılara zemin hazırlayan temel etkenlerdir.
Bunların yanında hangi kademe ve pozisyonda bulunursa bulunsun, bir eğitim yöneticisi etik bakımdan olumlu tutum ve davranışlarıyla örnek bir kişiliğe sahip olmalıdır.
İyi bir eğitim yöneticisi iletişime açıktır: Kolay ulaşılabilir, maiyeti ve muhataplarıyla arasına engeller koymaz.
Adildir: Şartlar ne olursa olsun adaletten, doğruluktan ayrılmaz. Görev ve sorumluluklarını yerine getirirken adaletle iş görür.
Tarafsızdır: Yakın çalışma ekibi oluşturma hakkı olsa da çalışanları arasında ayrımcılık yapmaz, herkese eşit davranır. Sözgelimi, bazı çalışanlarıyla kahve içmeye vakit bulurken, bazılarına randevu vermemek için bahane üretmez. Personelini uyum içinde çalıştırır.
Dürüst, doğru sözlü ve tutarlıdır: Söylemleri ve eylemleri birbiriyle örtüşür. Dün dündür, bugün bugündür anlayışıyla hareket etmez. Dün ak dediğine bugün kara demez. Kesinlikle yalan........
© Maarifin Sesi
visit website