menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Sistemine Neşter Vurmalıdır

17 1
05.02.2024

Bilindiği üzere eğitim-öğretim karakter eğitimini ve ruh terbiyesini öne çıkaran, öncelikle kişiliği terbiye eden, kişide düşünme ve algılama biçimi oluşturan ve bireyi şahsiyet haline getiren bir inşa eylemdir.

Bu açıdan bakıldığında öğretmen; öğretme, öğrenme, terbiye etme, sınav yapma, değerlendirme öğrettiklerini yaşam biçimine dönüşme gibi iş ve işlemleri yerine getiren eğitim sisteminin en temel öznesi ve uygulayıcısıdır.

Öğretmenlik mesleğini seçenler rol model, güvenilir, derin bir alan bilgisi ile geniş bir genel kültüre sahip olmanın yanında; duygusal, sevgi, sabır, şefkat ve merhamet yüklü öğrencilerine umudu, heyecanı, sevinci ve yaşama dair her şeyi aşılayan; aynı zamanda onlara yön veren şahsiyet kazandıran, ahlaki ve manevi değerleri benimseten aklı, zihni ve ruhu biçimlendiren kendine has özel yeterliliklere de sahip olması da gerekir.

Öğretmenlik sıradan bir meslek olmadığı gibi sıradan insanların yapabileceği bir meslek te değildir. Zira, öğretmenlik peygamber mesleğidir. Her peygamberin farklı bir mesleği olmasına rağmen, öğretmenlik bütün peygamberlerin ortak mesleğidir. Bütün peygamberler Allah tarafından insanları iyiliklere ve güzelliklere ulaşmanın, kötülüklerden kaçınmanın yollarını gösteren birer öğretmen olarak gönderilmiştir.

İslam nazarında öğretmen ve öğrenci olmak kutsal bir görevi ifa etmek anlamı taşımaktadır. Hz. Muhammed’in (s.a.v): “Ben ancak bir muallim olarak gönderildim.” “Allah beni zorlaştırıcı olarak değil, lakin bir öğretici ve kolaylaştırıcı olarak gönderdi.” “Ya öğrenen ya öğreten ya dinleyen ya onları seven ol beşincisi olma helak olursun.” “Alimler peygamberlerin varisleridir.” Sözleri bu görüşümüzü teyit eder mahiyettedir.

Bugün içinde yaşadığımız yozlaşmasının tek sebebi; fıtrata uygun bir eğitim sistemimizin ve sistemi işletecek eğitilmiş bilinçli bir eğitimci kadromuzun bulunmamasıdır. Bozuk giden gidişatı tersine çevirecek yegâne güç bir toplumun sağlıklı yetişmesinde kilit rol üstlenecek bilimsel ve bilinçli bir şekilde yetiştirilmiş eğitimciler ordusudur. Hz. Muhammed (s.a.v) öğretmenlik kimliği ile eğitim ve öğretimin tüm yöntem ve enstrümanlarını kullanarak, savaş içinde yaşamayı adet haline getirmiş azgın ve cahil bir toplumdan barış içinde yaşamayı şiar edinen medeni bir toplum inşa etmeyi başarmıştır.

Hz. Muhammed (s.a.v) nasıl ki uyguladığı eğitim sistemiyle cahil bir toplumdan alim bir toplum, bedevi bir toplumdan medeni bir toplum inşa etmeyi başarmış ise. Onun varisi olarak vasıflandırılan öğretmenler de Onun kullandığı bilgi, beceri yöntem ve metotlarla pusulasını kaybeden, adeta modern cahiliye yaşantısı içinde yaşam süren toplumu tıpkı Ashabı Suffe gibi yetiştirerek toplumun yeniden inşanı gerçekleştirebilir.

Öğretmenler ülkelerin geleceğini kurgulayan manevi mimarlardır. Öğretmenler sadece öğrencilerinin değil, aynı zamanda bir toplumu meydana getiren annelerin, babaları, yöneticileri, siyasetçileri, esnafları, tüccarları, mühendisleri, doktorları, avukatları, askerleri, polisleri, şoförleri, hatta öğretmenleri de yetiştiren öğretmenlerdir. Öğretmenler fabrika yapan fabrika gibidir. Toplumda........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play