Derviş Trafikte Belli Olur.
Bu yazımda, çağın en büyük sorunlarından birisi olan trafik meselesine kendimizi sorgulama açısından dikkat çekmek istedim. Trafik düzeni artık medeniyetin aynası haline gelmiştir. Aynaya bu açıdan baktığımızda ülkemiz açısından görüntü hiç de iç açıcı gözükmemektedir. Resmi verilere göre Türkiye’de son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 50 binden fazla kişinin öldüğü, bir milyonun üzerinde insanın da yaralandığı ya da sakat kaldığı belirtilmektedir. Ülkemizde trafik kazalarının sebepleri arasında % 95’in üzerinde bir oranla sürücü hataları ilk sırada yer almaktadır. Aşırı hız yapma, yorgun, dalgın, uykusuz ve alkollü araç kullanımı, sabırsızlık, kuralları ihmal ve benzeri hatalar kazaların en önemli sebepleri.
Kazaların fazla olmasının bir başka sebebi ise; bizde sürücü eğitimlerinin ucuz bir maliyetle üç, beş ay gibi çok kısa sürede ehliyet verilmesidir. Ayrıca cezaların yeterince caydırıcı olmaması kural ihlalinin en önemli etkenlerden birisidir. Avrupa ülkelerinde, ehliyet alma süreci en az iki yıldır ve 1000 Euro gibi bir maliyeti vardır. Trafik ihlallerine karşı yapılan cezalarda oldukça sert ve caydırıcıdır. İlk ehliyet alındığında 2 yıl acemi, 2 yıl geçici, 2 yıl sonra kalıcı ehliyet alırsın. Alınacak her türlü ceza sicil kaydına işlenir ve her yerde karşına çıkar. Trafik kurallarını ihlal ederseniz ehliyetinizden olur, bir daha üç yıl ehliyet alamazsın.
Trafik Kuralları ve Kul Hakkı
Toplumsal hayata, insanlarla sürekli olarak haklar ve vazifelerle karşı karşıya kaldığımız ortak alanların başında trafik kuralları gelir. Trafik, ilişkilerin en yoğun ve somut biçimde yaşandığı, herkese ait alanların ortak kullanımı olduğundan, kuralların ihlali de diğer insanların haklarına yapılan saygısızlık ve kul hakkına tecavüzdür. Kul hakkının affı ise sadece........
© Maarifin Sesi
visit website