menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ölüler Kendilerini Gömemez

9 4
26.12.2023

Bu sezon henüz tiyatroya gitmedim. Oysa Ankara’da Devlet Tiyatrolarında öyle güzel oyunlar sergileniyor ki, gönlüm her birini izlemek istiyor. Godot’yu Beklerken, Dogville, Binbir Gece Masalları, Son Gece Mahallesi, Holden’in Külkedileri, Sefiller, Aşık Veysel kaçırılacak oyunlar mı Allah aşkına!

Tiyatro aşkımı depreştiren bir kitabı henüz bitirdim. Gülriz Sururi’nin, 2003 yılında yayımlanan, “Bir An Gelir” adlı anılarından oluşan kitabı okurken bir dönemin sanatçılarını ve sanat olaylarını bir sis perdesinin ardından tanıma ve hatırlama imkânı buldum.

Kitap, 454 sayfa ve 53 başlıktan oluşuyor. Kitaba adını veren “Bir an gelir…” başlıklı bölüm, şu cümlelerle başlıyor:
“Bir an gelir sabrınız biter, bir an gelir bir şeyler değerini yitiriverir, bir an gelir sizi özgür olmaktan başka bir şey ilgilendirmez, bir an gelir gözünüz kararır, bir an gelir artık eylem arzusu sebebin önüne geçmiştir ve her şey biter. Aslında her şey bir anda olur, yavaş yavaş büyüyen bir çığ gibi üstünüze gelse de ayrılık. Her şey bir anda olur.”

Gülriz Sururi, Keşanlı Ali Destanı’nda Zilha’yı, Kaldırım Serçesi’nde Edith Piaf’ı, Sokak Kızı İrma’da İrma’yı canlandırdı ve bu rollerle bütünleştirildi. Kaldırım Serçesi, TRT için dört bölümlük dizi olarak çekildi. Gülriz Sururi, Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı ünvanına layık görüldü. Anı, roman, öykü türlerinde eserleri yayımlandı. Çok sayıda ödül aldı.

Gülriz Sururi’nin 1978’de yayımlanan “Kıldan İnce Kılıçtan Keskince” adlı anı kitabını çıktığı yıllarda okumuştum. Bu kitabın devamı olan “Bir An Gelir”den haberim yoktu. Kitabı almışım ama kitaplıkta unutmuşum.

Sanatçı, tiyatrodaki başarısını yazıda da göstermiş. Türkçenin zenginliğini sonuna kadar kullanmış. Kelime bağnazlığı yapmamış. “Eksik yaşamaya dayanamıyorum” diyen sanatçının hayata bakışı hep pozitif olmuş. Bunu söylemek için kitabın girişindeki “Hayatın her köşe başında bize beklenmedik küçük paketler sunduğunu, bunların bazılarını hemen açmamız gerektiğini, bazılarına da el sürmeden yanından geçip gitmemiz gerektiğini biliyorum” cümlesine bakarak söyleyebiliriz. İlerleyen sayfalarda bu yargımı pekiştirecek birçok olay anlatılmış.

Kitapta bir dönemin ünlü isimlerinin büyük bölümü var: Engin Cezzar, Turgut Özal, Banker Kastelli, Ali Poyrazoğlu, Başar Sabuncu, Zeynep Oral, Haldun Taner, Can Yücel, Şahin Kaygun, Esin Engin, Garo Mafyan, Levent Kırca, Oya Başar, Mengü Ertel, Ülkü Tamer, Aziz Nesin, Yılmaz Zafer, Avni Arbaş, İsmail........

© Maarifin Sesi


Get it on Google Play