Bugün Hangi Bulutu Alsam?
Her sabah sizin için bulut hazırlandığını ve yataktan kalkar kalkmaz başucunuzda asılı halde sizi beklediğini bilseniz ne yaparsınız?
Bu soruya “Mutluluktan uçardım. Bütün gün gezdirirdim. Koleksiyoncu olurdum. Üstüne tırmanır, içine gömülürdüm” yanıtını vermişseniz, ‘Bulut Takdir Etme Topluluğu’nun gönüllüleri arasında yer almaya hak kazandınız demektir. Bu yazı size göre.
İlkbahar ayları bulut hasat dönemi. Nisan ise Türkiye’de bulutların en bereketli olduğu ay. Anadolu’nun dört bir yanından gün boyu binlerce bulut gelir geçer. Bulut hasatına başlamak isteyenler için kaçırılmayacak fırsat günleri.
Bulut hasatı dünyanın en zevkli işi. Yorucu değil, dinlendirici, keyifli, zevkli mi zevkli. Göğe bakma durağına gitmeniz, sırt üstü yatmanız, olta atmanız, avarelik yapmanız gerekmez. Ekipman istemez. Sadece biraz vakit.
Bulut hasatı yapmak için dingin bir ruh hali, bakmasını bilen göz ve şükrü bilen bir kalp gerekir. Düş kurmadan, şarkı söylemeden, şiir okumadan bulut hasatına başlanmaz. İşe alınmak için kimsenin aracılığına ihtiyaç duyulmaz.
Hasat ettiğiniz bulutu para gibi biriktiremezsiniz, eşya gibi istifleyemezsiniz. Satamazsınız, tartamazsınız, ölçemezsiniz. Sahiplik mührünü basamazsınız. Ama yine de bulut hasatı dünyanın en keyifli, en bereketli işi.
Bulutlara Türkçe Ad Bulamamışız
Tüy topu, saç tutamı, yığın, kabarıklık ve katman kelimelerinin bulutların isimleri olduğunu bilmiyordum. Eğer siz bilenlerdenseniz çok şanslısınız. Benden bin adım öndesiniz. “Tabiat Bilgisi” ve “Coğrafya” derslerime giren hocalarıma ne kadar sitem etsem azdır. Bana bulutların isimlerini öğretmişler ama Türkçesini söylememişler. Bilseler söylerlerdi. Demek ki onlar da bilmiyormuş. Öğrenmenin yaşı yok. Şimdi öğrenmenin zamanı. Oysa bulut kelimesi Türkçe kökenli. Eski Türkçe ‘bulıt” sözcüğünden dönüşmüş. Buhar ve buğu ile ilişkili.
Bulutlar, Dünya yaratıldığından bu yana gökyüzünü süslüyor. Bulutlara isim verilmesi ise henüz çok yeni. 221 sene olmuş. Bulutların isim babası Londralı bir eczacı ve amatör meteorolog Luke Howard’mış.
Luke Howard, 1803’te “The Modifications of Clouds” (Bulutların Modifikasyonları) adlı kitabını yayımlamış. Kitapta incelediği çeşitli bulut yapılarını adlandırmış. Kullandığı terimler meteoroloji camiası tarafından kabul görmüş. Luke Howard’ın bulduğu isimler bugün hâlâ dünya çapında kullanılmaktaymış.
Cirrus, stratus, cumulus… Masmavi, pırıl pırıl gökyüzünde alımlı tablolar oluşturan bulutların Latince kökenli, dilimizin zor döndüğü üç temel adı.
Luke Howard, bulutları üç ana gruba ayırmış ve her grup için Latince bir isim bulmuş. Cirrus (Sirüs) Latincede tüy topu, saç tutamı anlamına geliyormuş. Atmosfere yakın olan bulutlar bu kategorideymiş. Stratus, katman, kabarıklık anlamına geliyormuş. Yaygın ve gri renkli bulutlarmış. Cumulus (Kümülüs), Latincede yığın demekmiş. Bunlar, biraz daha yere yakın, pamuk görünümlü bulutlarmış.
Dünya Meteoroloji Örgütü (World Meteorological Organization-WMO), Luke Howard’ın sınıflandırmasını, cins adı verilen 10 ana bulut grubu........
© Maarifin Sesi
visit website