İslam İşbirliği Teşkilatı ve KKTC
İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) Birleşmiş Milletler’den sonra kurulan dünyadaki en büyük teşkilatların başında gelmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı, Müslüman ülkelerin hak ve menfaatlerini koruyup kollamak, üye devletlerarasındaki yakın işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmek maksadı ile 25 Eylül 1969 tarihinde İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) adı ile kurulmuştur.
Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin kurulmasının ardından ilk kez 1975 yılında İslam Konferansı Örgütü toplantılarına katılım sağlanmış. Senegal’de 1978 yılında yapılan 9. İslam Dışişleri Bakanları Konferansı’nda(İDBK) ise “Turkish Muslim Community of Cyprus” adı altında İKÖ’de gözlemci üye olunmuştur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin ilan edilmesinin sonrasındaki süreçte 4-8 Ağustos 1991 tarihlerinde yapılan 20. İDBK toplantısında ülkemizin gözlemci statüsü güçlendirilerek İKÖ’nün tüm komite ve bağlı kuruluşları ile çalışmalarına katılma imkânı sağlanmıştır.
Kıbrıs Rum Yönetiminin Annan Planı’nı reddetmesinin ardından 14 – 16 Haziran 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilen 31. İslam Dışişleri Bakanları Konferansı ve devamında Cidde’de 9 – 12 Mayıs 2004 tarihleri arasında düzenlenen İKÖ YDM toplantısı sırasında ülkemiz İKÖ nezdinde “Kıbrıs Türk Devleti” ibaresi ile temsil edilmektedir.
İslam Konferansı Örgütü’nün (İKÖ) adı 2011’de Astana’da düzenlenen 38. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde alınan kararın ardından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirilmiştir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İslam İşbirliği Teşkilatı’nda (İİT) “Kıbrıs Türk Devleti” adıyla gözlemci üye olarak yer almaktadır. İİT’ye gözlemci üye olan diğer ülkeler ise Bosna Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Tayland Krallığı ve Rusya Federasyonu’dur.
İslam........
© Kıbrıs Gazetesi
visit website