20 Temmuz 1974
Kıbrıs’ta Türk egemenliği Osmanlı Devleti’nin Adayı Venediklilerden alması ile 1571’de başlamış ve Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz 1923 tarihine kadar 352 yıl kesintisiz şekilde devam etmiştir.
İngiltere, 1878’de Osmanlı Devleti ile imzaladığı Konvansiyon Anlaşması kapsamında Adaya gelebilmiş, 1914’de ise Kıbrıs’ı tek yanlı bir kararla ilhak etmiştir.
Rumlar ise Haziran 1821’de Kıbrıs Başpiskoposu Kipriaynos önderliğinde, Ada’da Osmanlı’ya karşı ayaklanma girişiminde bulunmuştur.
1931’de İngiliz döneminde Papaz Nikodimus’un başkanlığında ve Yunan Konsolosu Kiru’nun çeşitli kışkırtma ve destekleriyle Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması (Enosis) için ayaklanmışlardır.
Rumlar, Ada’nın Yunanistan’a bağlanması için çok çeşitli girişimlerde bulunmuşlardır…
İngiltere, 1950’lilerin sonunda Kıbrıs’tan çekilmeye karar verdiğinde iki adet egemen üs istemiş ve bu durumun 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti anlaşmasının içerisinde yer almasını sağlamıştır.
İngiltere’nin iki egemen üs alarak Kıbrıs’tan çıkacağını belirtmesinin ardından 16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum Halklarının egemen eşitliği üzerine kurulmuştur.
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan ile Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rumları arasında 1959’da imzalanan Zürih ve Londra Anlaşmalarıyla kuruldu. Anlaşmada imzası bulunan Türkiye, İngiltere ve Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin garantörü oldu.
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, görüldüğü üzere Kıbrıs Türk ve Rum haklarının egemenliklerinin kabulüne, Garanti ve........
© Kıbrıs Gazetesi
visit website