Yeni nesil için ev almak artık neden hayal?
Twitch’te spor yayınları yapan Hasan Arda Kaşıkçı, genelde hızlı, keskin, radikal fikirlerin alıcı bulduğu genç izleyicilerine meselenin başka olduğunu anlattığını konuşmasıyla gündemde.
Özellikle konuşmasındaki şu bölüm, haklı olarak günlerdir konuşuluyor:
“Her nesil bir öncekinden daha kolay ev ve araba sahibi olmuş. Benim annem işçi emeklisi. 2009'da emekli ikramiyesi ile Ankara Eryaman 5. Etap'ta metro inşaatının çok yakınında bir ev aldı. Bizler, 90'lı ve 2000'li çocuklar bir önceki neslinden daha fakir olan tek jenerasyonuz. Bu ülke kurulduğundan beri. Peki sizin buna tepki göstermemeniz için ne yapıyorlar? O düşman, bak şu dilde şarkı söylemiş. Size hep 'Bakın cambaza'yı oynatıyorlar. Bunların hepsi safsata. Garibanlıktan başka sorun yok bu ülkede.”
Türkiye’deki tek sorun garibanlık değil. Bu tarz kestirmeci sol ve sağ popülizmlerin birbirinden pek farkı yok. Ama mesele şimdi bu değil.
Kaşıkçı, çok hayırlı bir şey yapıyor, artık bizim gibilerin fazla kibar, kurumsal, sıkıcı ilkokul Türkçe öğretmeni gibi kaldığı bir izleyici kitlesini yükseldikleri sanal sorunlardan daha sahici bir probleme uyandırıyor.
Bunu yaparken de sık sık babasının kurmay albay olduğunu vurguluyor ki bir bölücülük, liberallik, solculuk, fonculuk suçlamasına kurban gitmesin.
Soru çok haklı: Bir önceki kuşak emeklilik ikramiyeleriyle ev ve araba alabiliyorken bu neden Y, Z kuşağı için artık bir hayal?
Ama bu sorunun cevabı eski Türkiye’nin övülmesinde değil.
Hatta konunun dünyanın en berbat enflasyon oranlarıyla son dört yıldır birlikte yaşamaya çalışmamıza rağmen Türkiye ile doğrudan bir ilişkisi bile yok.
Bunu söylemek iktidarı savunuyor gibi görünebilir ama mesele küresel ve yapısal.
Bunu sadece Google’a bu sorunu İngilizce olarak yazınca bile görmek mümkün.
Karşınıza çıkan yüzlerce sayfa meselenin daha büyük, küresel ve daha yapısal bir kriz olduğunu söylüyor.
Sadece ilk çıkan birkaç başlık:
“Y Kuşağı hiçbir zaman hayallerindeki eve sahip olamayacak”
“Neden Y kuşağı artık ev alamıyor”
“Üzgünüm gençler o evi alamayacaksınız”
“Genç İspanyollar artık ev almak umudunu kaybetti”
“Genç Alman ve İtalyanların ev alacak kadar parası yok”
Portekiz’de konut krizi protestoları oluyor. İrlandalı müzik grubu evi olmayan gençler için marş besteliyor, Hollanda’da seçimlerin en önemli konusu ev krizi oluyor.
Araştırmalar da meselenin küresel olduğunu söylüyor.
Eurostat'a göre, Avrupa genelinde 25-34 yaş arasındakiler arasındaki ev sahipliği oranları........
© Karar
visit website