menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)

27 7
25.02.2024

Erzincan İliç’te ciddi bir maden faciası yaşandı. Çöpler bölgesinde bulunan altın madeninde büyük bir toprak kayması yaşandı. 9 madenci halen toprak altında. 11 gündür bulunamadılar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın açıklamasına göre “söz konusu olan 10 milyon metreküp büyüklüğünde bir toprak. Bugün kaldıralım dense en az 400 bin kamyon gerekiyor.”

Demek ki o toprağın kaldırılması kolay değil.

Hem de siyanürlü bir topraktan bahsediyoruz.

Faciadan sonra tarlalar sarardı. Meralar kurudu. Hayvanlar beslenemiyorlar. İnekler süt veremiyorlar.

Köylüler korkularından su içemiyorlar.

Bunlara rağmen Bakan “halk sağlığına, çevreye ve Fırat Havzası’na zarar vermeyecek tedbirleri aldık” diyebiliyor.

Bir de İBB başkan adayı olan eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın dehşet bir açıklaması var: “Çevre Bakanlığı sadece çevresel etkileri denetler. İşletme; çevreye, doğaya zarar veriyor mu? Vermiyor mu? Buna bakar. Bir de bizi işletmenin kapasitesini artırmakla suçluyorlar. Bize iftira atanlar şunu da bilir ki; Çevre Bakanlığı işletmenin kapasite artışı kararını vermez, veremez.”

Peki bakanların açıklamaları ne kadar haklı.

İzninizle konuyu bir de biz değerlendirelim.

Nasıl mı?

Gelin bir bakalım.

ÇED RAPORU

“ÇED, yapılması düşünülen herhangi bir faaliyet için uygulama kararı verilmeden önce (planlama safhasında) mevcut kullanımlara, bu projenin uygulama safhasından itibaren ileride olabilecek olumlu ve olumsuz bütün etkilerin, mümkün olduğu … sistemli bir şekilde araştırılması, değerlendirilmesi olumsuz etkilerinin önlenmesi, azaltılması veya olumsuz etkileri denkleştirici önlemler alınması için karar alıcılara ışık tutacak bir araçtır.”*

Bu akademik tanımdan hareketle Enerji ve Tabii ki Kaynaklar Bakanına bir uyarıda bulunalım.

Halk sağlığı, çevre ve iklim İliç’teki gibi facialar ortaya çıktıktan sonra önlen(e)mez. Aksine işletme faaliyetine başlamadan önce değerlendirmeler yapılır ve önleyici tedbirler alınır.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ortaya çıkardı. (13/02/2024)

Çöpler Kompleks Madeni İşletmecisi Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. 2021 yılında 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi projesiyle ilgili olarak Çevre Bakanlığına başvurmuş. Bakanlık 07/10/2021 tarihli yazısıyla “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı vermiş.

Yani Çevre Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz raporu verseymiş maden faaliyetleri devam edemeyecekmiş. Hani Sayın eski Bakan ve İBB Başkan adayı “iftira atıyorlar” diyordu ya.

Yok öyle değilmiş. Bakanlığınız yol vermese Anagold Madencilik yol alamayacakmış.

Bakanlık aynı yazısında “ÇED olumlu Karar tarihinden itibaren 3 (üç) aylık periyodlarda yatırımın başlangıç, inşaat ve işletme sonrasına ilişkin kaydedilen gelişmeleri içeren........

© Karar


Get it on Google Play