Madalyonun diğer yüzü: Yapay zeka distopyası
Bugün Yapay Zekâ (YZ) dendiğinde aklımıza kapsamı sıkıca belirlenmiş belli başlı görevleri yerine getirmek üzere makine öğrenmesi yöntemiyle eğitilmiş yazılım araçları geliyor.
Ancak, YZ araştırmalarının uzun vadeli hedefi, insan zekâsı seviyesinde yahut o seviyenin üzerinde çalışan, daha genel ve güçlü sistemler geliştirmek.
YZ alanındaki beklentilerin çoğu, aslında bugün elimizde olan YZ teknolojilerinden ziyade yakın gelecekte gerçekleşmesini beklediğimiz AGI ve ASI ile ilgili.
Bu kavramları tanımlayalım:
1-AGI (Artificial General Intelligence - Genel Yapay Zekâ): İnsan zekâsının çok yönlülüğüne ve esnekliğine sahip, her türlü entelektüel görevi bir insanın yapabileceği seviyede yerine getirebilen YZ sistemlerini ifade ediyor. Öğrenmesi için belli şekilde etiketlenmiş metinlerin ötesine geçerek, sesleri, görüntüleri anlamlandırma, öğrenme, problem çözme, soyut düşünme, farklı dilleri anlama, özgün fıkra, hikaye, roman, şiir, şarkı sözü ve resim üretme gibi bilişsel yeteneklerin tümüne birden sahip olan ve bunları insan seviyesinde yapabilen YZ araçlarını üretmeye başardığımızda AGI aşamasına ulaşmış olacağız.
2-ASI (Artificial Super Intelligence - Süper Yapay Zekâ): Herhangi bir alanda insan zekâsını geride bırakan, bilimsel keşiflerden sanata, sosyal becerilerden stratejik düşünmeye kadar her........
© Karar
visit website