Esas sorun Deepfakes değil
Yapay zeka ile kamuoyunu aldatmak için üretilen sahte video ve ses kayıtlarına Deepfake adı veriliyor. Son genel seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kandil’de PKK’yla işbirliği içinde olduğunu gösteren sahte video Türkiye’de akıllarda kalan en ünlü deepfake mamullerden birisi. Sahte videoların dünyada da sayısız örneği var.
Zelensky’nin Mart 2022’de yayınlanan, Donbas’dan geri çekilmeye karar verdiği ve vatandaşlarına silahları bırakıp ailelerinin yanlarına geri dönmesini tavsiye ettiği sahte video mesajı akıllarda kalan bir örnek. Ancak bu video Ukraynalıların cepheyi terk etmesine yol açmadı. Ünlü şahsiyetlerin ağzından kendi görüşleri, yaşam biçimleri ile uyuşmayan sayısız sahte video internette dolaşımda. Yapay Zeka ile artık bu videoları yapmak için uzman olmaya da gerek yok.
Sahte videoların çoğu ilk bakışta anlaşılmasa da er ya da geç sahte oldukları ortaya çıkıyor. Yani deepfake ile zannedildiği gibi kamuoyu sorunsuz bir şekilde kandırılamıyor. Sahte videoları üretmeye kadir olan teknoloji, deşifre etmeye de yetiyor. Sahte video yayınlayanların hedefi de yanlış kanaat yaymak değil, kamuoyunda ortak bir kanaat oluşmasını engellemek. Yani toplumsal güveni sarsmak.
***
Günün sonunda internette sunulan her bilgi güvenilir olmaktan çıkıyor. Sahte bilgileri sunanların hedeflediği gibi doğru bilgiler de inanılırlığını kaybediyor. Saman ateşi gibi hemen sönen........
© Karar
visit website