menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sanayileşme ve enflasyon

20 20
13.02.2024

Türkiye’deki sanayi sektörü “kabaca” üçe ayrılır.

1) Gelişmiş ülkelerin ambargo uyguladığı sektörler. (örnek savunma sanayi)

2A) Gelişmiş ülke şirketlerinin sahip ve/veya ortak olduğu ve hem ithalatçı hem de ihracatçı olanlar. (örnek otomotiv şirketleri)

2B) Gelişmiş ülkelerin sahip olduğu, markalı ürünleri olan ve iç pazarımızı hedef alan, üretimi olsa da, özde, ithalatçı şirketler. (örnek kozmetik ve temizlik şirketleri)

3) Gelişmiş ülkelerin terk ettiği sektörler, (örnek tekstil ve hazır giyim, çimento, inşaat demiri, çevre kirleten kimyasal ürünler vs.)

Avrupa Gümrük Birliği ülkeleri, sanayide, katma değerli ürün üretme bakımından kendi aralarında adeta bir işbölümü yapmış görünüyorlar.

Katma değeri ‘yüksek ve en yüksek ürünlerin’ çoğunu kuzey Avrupalı, katma değeri ‘orta yüksek ve yüksek ürünleri’ güney Avrupa ülkeleri ve katma değeri ‘orta ve orta üst ürünleri’ de doğu Avrupa ülkeleri üretmektedir.

Türkiye de Gümrük Birliği üyesi olduğu için diğer doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte orta ve orta üst ürünlere ilaveten katma değeri en düşük ‘orta alt ve alt ürün’ üretimini de üstlenmiş ve böylece katma değerli ürün üretme piramidinin tabanında kendini konumlandırmıştır.

Soru: Türkiye bu piramidin orta sıralarına doğru ilerleyebilir mi?

Cevabım kesin ve keskindir: GB’de yer aldığı sürece ilerleyemez.

SANAYİLEŞMEVE UCUZ YATIRIM KREDİLERİ

Hükümetin makro çerçevede yaptığı “inanılmaz” hataların aynı zamanda bazı “olumlu........

© Karar


Get it on Google Play