Başörtüsü yasağından iktidar devşirmek
Bir ülke düşünün ki “toplumda dinî radikalizmin yayılmasını önlemek için” başörtüsünü ve diğer “İslami sembolleri” yasaklıyor, ama bir yandan da İran ve Afganistan ile “kültürel bağlarını” güçlendirmeye çalışıyor. O ülke Tacikistan.
İran’da kamusal alanlarda başını örtmeyen kadınlara uygulanan baskılar herkesin malumu. Önceki yıl bu -İslami de insani de olmayan- politikalara karşı pasif direniş eylemleri başlatıldı. Genç kadınlar kamusal alanlarda başlarını açarak rejime meydan okudular.
Bu eylemler sırasında baş örtüsü takmadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini isimli genç kadın İran’daki rejime karşı başkaldırının bayrağı oldu. Bu trajik olayın ardından sokaklara yayılan protestolar aylarca devam etti. İran’ın yönetimine egemen olan katı ve dar din yorumundan geriye dönülmesi yolunda bir irade bugün de ufukta görünmüyor.
Aynı şekilde Afganistan’da da Taliban yönetimi katı ve dar bir din yorumuyla ülkeyi yönetiyor. Taliban 2021’de iktidara gelmesinin ardından kadınların sadece gözlerini göstermelerini isteyen bir kararname yayınladı. Geçtiğimiz aylarda başkent Kabil’de bazı kadınların “başlarını düzgün örtmedikleri için” tutuklandıklarını Ahlak ve Fazilet Bakanlığı açıklamıştı.
***
Bu iki ülkenin komşusu olan Tacikistan’da ise durum tam aksi yönde. Bu eski Sovyet cumhuriyetinde -başka bazı Orta Asya ülkelerindeki gibi- başörtüsü dinî fanatizmin sembolü olarak kabul edilip yasaklanıyor.
Birkaç gün önce ajanslara düşen habere göre başörtüsünü yasaklayan yeni bir yasa Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalanmasının ardından yürürlüğe girdi.
Söz konusu yasa, “milli değerlerin korunması amacıyla Tacik kültürüne uygun olmayan yabancı kültürlere ait kıyafetlerin giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve........© Karar
visit website