menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yaşamak ne güzel şey...

46 2
11.05.2024

Uzun yaşama takıntılı olanlar; bu konudaki son uygulamalar ve teknolojilerle ilgili sık sık yazıyorum. Bu konuya takıntılı olan ve yılda bir milyon dolardan daha fazla harcayarak ‘sonsuza kadar genç’ kalacağını iddia eden eksantrik milyarder Bryan Johnson’ı yazmıştım en son. Hani şu günde 111 tane hap içen, türlü türlü teknolojileri kullanan çılgın. Sanırsınız gerçekten 200 yaşına kadar yaşayacak. Belki ileride gerçek olur ama şimdilik bu hayale hayli uzağız. Yine de umut verici gelişmeler oluyor.

Washington Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü doçenti olan Jonathan An, istemeden de olsa ‘yaşlanma karşıtlığı’ çalışmalarında son ayların en önemli çalışmalarından birine imza attı. Vox’ta bu konuyla ilgili geniş bir makale vardı.

Jonathan An, diş kayıplarına da neden olan bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalığı periodontaldan muzdarip -ki bu hastalık 65 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 65’inde görülüyor- farelerle çalıştı. Diş kaybına neden olan bu rahatsızlıkla baş etmek için çalışmalar yapan An, organ nakli reddini önlemeye yardımcı olan, aynı zamanda bağışıklık sistemini de baskılamaya neden olan rapamisin ilacı ile aşılanmış yemi farelere vermeyi denedi. Deney işe yaradı; farelerde sadece ilerlemiş periodontal hastalığının semptomları iyiye gitmedi, aynı zamanda dişleri destekleyen çene kemiklerinin yeniden büyüdüğü görüldü. Yöntem yakın zamanda insanlarda da denenecek.

Jonathan An’in araştırmasının çok büyük ilgi çekmesinin tek nedeni bu değil. Geçtiğimiz yıllarda yapılan farklı laboratuvar deneylerinde de rapamisinin meyve sinekleri ve farelerde ömrü uzattığı görülmüştü. Çalışmalar ilacın farelerde bağışıklığın düşmesini, kas zayıflamasını, bilişsel gerilemeyi geciktirdiğini/ süreci tersine çevirdiğini gösterdi.

Ee durum böyle olunca ‘uzun ömür’ araştırmacılarının da dikkati bu ilaca çevrildi. Daha uzun yaşam iksiri arayan fırsatçılar da bu rüzgarı yakalamaya çalışıyor. Ancak umut vadeden gelişmeler olsa da bu yöntemin ne kadar sağlıklı olduğuna dair henüz bir veri yok. Yine de farklı gerekçelerle tedavide kullanılması için onay almış olan bu ilaç, pek çok uzun yaşam kliniğine gelen ‘genç kalma’ tutkunlarına reçete ediliyor.

Sadece ABD’de ‘uzun ömür’ endüstrisine hizmet veren 800’e yakın şirket/ klinik var. Daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam vaadi dünyada satılması en kolay ürünlerden biri. 50 büyük şirket risk sermayesi finansmanından 1 milyar dolardan fazla para topladı. Yatırımcıları arasında Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un da olduğu Altos Labs ise tek başına üç milyar dolar toplamıştı.

Gerçek şu ki, uzun bir ömür için araştırmalar ilerliyor ama yavaş........

© Karar


Get it on Google Play